Морските таралежи нямат очи, но виждат с крачката си (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 юни 2018 в 12:00 9689 0

Кредит Wikimedia Commons

Морските таралежи са единствените познати животни, които могат да виждат, без да имат очи. Изследователи от Университета в Лунд, Швеция, неотдавна потвърдиха този факт в ново проучване, което показва, че кълбовидните същества имат зрение с ниска резолюция.

Изследването е публикувано в Journal of Experimental Biology.

Морските таралежи обитават дъното на топлите океани и морета по цял свят, но понякога в по-студените полярни райони. Морските таралежи често се срещат по скалисти океански дъна, както в плитки, така и в по-дълбоки води, а също често и в кораловите рифове. Хората не ги обичат много, тъй като контакта с морските таралежи може да доведе до неволно ужилване.

Джон Кируан (John Kirwan) провежда изследването си като част от докторската си дисертация. Той и колегите му се фокусират върху вид морски таралежи, наречен Diadema africanum, които поставят в силно осветени цилиндри с различни тъмни петна по стените.

Въпреки, че им липсват очи, предишни изследвания предполагат, че могат да виждат през крайниците си, подобни на пипала. Кируан извършва експеримент, за да провери това предположение.

"Обикновено морските таралежи се придвижват към по-тъмните места, за да търсят прикритие. Наблюдавайки реакцията им на петна с определени размери, но не на други, успях да измеря остротата на зрението им", обяснява Кируан.

Според Кируан, морските таралежи имат светлочувствителни клетки в тръбните си крачка, които - както и известните им шипове - покриват цялото им тяло. Това ги прави уникални в животинското царство.

"Може да се каже, че целият морски таралеж е едно единствено сложно (фасетно) око", заяви Кируан.

В друг експеримент Кируан и колегите му показаха бързо растящи се фигури над морския таралеж като начин се имитира  приближаващ се хищник. След това записват колко големи трябва да са фигурите преди морският таралеж да реагира като насочва бодлите си към огромната сянка.

Според техните изчисления, обектът трябва да заема между 30 и 70 градуса от 360-те градуса от морското дъно, които обхваща зрението на морския таралеж, за да може животното да го види. Хората, които имат много по-добра зрителна острота, забелязват обект, който да заема само 0,02 градуса. Това ясно показа, че морският таралеж има зрение с много ниска резолюция, но все пак вижда.

"Това обаче все пак е достатъчно за нуждите и поведението на животното. В края на краищата никак не е зле за животно без очи", заключава Джон Кируан.

Освен да усещат светлината, тръбните крачка се използват за хранене и придвижване. При някои видове тръбните крачета също подпомагат прикрепването на морския таралеж към повърхности или като лостове за корекция на положението си, когато падат с главата надолу.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !