Моцарт - един от първите "пирати" на музикални произведения? (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 19 февруари 2017 в 12:07 6394 0

"Мserere mei, Deus" е произведение на италианския композитор Грегорио Алегри. Било е изпълнено в Сикстинската капела като Ватикана зорко е пазела партитурата му за повече от век. 12-годишният Моцарт е имал късмета да бъде там по време на изпълнението и да го пресъздаде по памет. Това го прави не само гений, но и един от първите "пирати" в историята, незаконно копирал музикално произведение, пише ZME science

Ренесансов шедьовър 

"Miserere" (Miserere mei, Deus или "Имай милост, о, Господи") е създадено преди 1638 г. за празненствата по време на Страстната седмица (седмицата преди Великден). Със своите извисяващи се хорове, десетки обработки на инструменти и девет пленителни части, произведението незабавно се превръща в хит и не след дълго е единственото, което се изпълнява по време на подобни чествания. 

Били са разпространени само три одобрени от Ватикана копия - едно за император Леополд Първи, второ за краля на Португалия и трето за Джовани Батиста - главен папски композитор по онова време. Нито едно от тях обаче не е успяло да пресъздаде красотата на оригинала, тъй като тайната се състояла в сложната техника на изпълнение, включваща импровизирани контрапункти - нещо, което не може да бъде описано на хартия. 

Тоест никой никога не би могъл да изпълни произведението по начина, по който е било замислено, освен от хора на Сикстинската капела. 

Младият Моцарт стъпва на сцената

Бащата на Моцарт отвежда младия си наследник на 15-месечна обиколка из Италия, за да стане сам свидетел на изпълненията на едни от най-добрите музиканти в света и вероятно да започне обучение с отец Мартини в Болоня, обучил Йохан Кристиан Бах (син на Йохан Себастиан Бах). Нещата приемат интересен обрат много преди да достигнат Болоня, с пристигането им в Рим точно за Великден.

Като уважаващи себе си туристи, те посещават Сикстинската капела и имат късмета да се насладят на прочутото "Miserere". След като се прибират вкъщи още същата нощ младият Моцарт бързо успява да пресъздаде цялото произведение само по памет. Три дни по-късно той отново отваря партитурите, само за да нанесе някои незначителни поправки.

Баща му е толкова въодушевен, че изпраща на съпругата си следното писмо:

"... Често си чувала за прочутата "Miserere" в Рим, която е толкова силно ценена, че изпълнителите имат забрана под заплахата от отлъчване от църквата да взимат дори част от нея, да я копират или да я предават на някого. Ние обаче вече я имаме! Волфганг я написа и бихме я изпратили до Залцбург с това писмо, ако не беше необходимо да бъдем там, за да я изпълним. Но стилът на изпълнението допринася повече за неговото въздействие, отколкото самата композиция. Нещо повече, като една от тайните на Рим, не бихме искали да попада в чужди ръце...".

За да станат нещата дори още по-интересни, Моцарт е възпроизвел произведението с импровизации, като го прави още по-точно от самия оригинал. От тук нататък подробностите са малко неясни.

В историята е споменато, че няколко седмици по-късно момчето се среща с главата на Римокатолическата църква и получава орден - става Рицар на Златната шпора. Някои казват, че именно Моцартовото копие на "Miserere" е причина той да бъде отличен (вместо отлъчен). Според други, Моцарт се среща с британския историк Чарлс Бърни (Charles Burney), който получава копието му и го откарва в Лондон, където го публикува през 1771 г.

При всички случаи забраната за разпространение върху "Miserere" пада през 1771 г., макар че пълната орнаментация Ватикана прави публично достояние чак през 1840 г., десетилетия след като 12-годишният Моцарт прави това сам, използвайки само брилянтния си ум.

До наши дни "Miserere" на Алегри е едно от най-често записваните и изпълнявани ренесансови произведения. През 2015 г. хорът на Сикстинската капела издава своя първи компактдиск, в който е включена версия на "Miserere", записана в самата капела с оригиналната акустика. Това изпълнение може да бъде чуто през линка по-горе, а пълната версия е в линка по-долу, изпълнена от "Tallis scholars".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !