Мравките разпознават инфектираните рани и ги лекуват с антибиотици (видео)

С изключение на хората няма друго живо същество, което да може да извършва толкова сложни медицински процедури за лечение на рани

Ваня Милева Последна промяна на 04 януари 2024 в 00:01 4940 0

Мравка Матабела се грижи за раната на друга мравка, чиито крака са били отхапани в битка с термити.

Кредит Erik Frank / Universität Würzburg

Мравка Матабела се грижи за раната на друга мравка, чиито крака са били отхапани в битка с термити.

Мравките Матабела (Megaponera analis), които са широко разпространени на юг от Сахара, имат ограничена диета: Те се хранят само с термити. Ловните им експедиции са опасни, защото войниците термити защитават своите съплеменници - и използват за това мощните си челюсти. Поради това мравките често биват ранявани по време на лов.

Ако раните се инфектират, съществува значителен риск за оцеляването им. Обаче мравките Матабеле са разработили сложна система за здравна помощ: те могат да правят разлика между неинфектирани и инфектирани рани и да лекуват последните ефикасно с антибиотици, които сами произвеждат.

За това съобщава екип, ръководен от д-р Ерик Франк (Erik Frank) от Юлиус-Максимилианския университет (JMU) Вюрцбург и професор Лоран Келер (Laurent Keller) от Университета в Лозана, в списание Nature Communications.

Лечението драстично намалява смъртността

"Химическите анализи в сътрудничество с професора от JMU Томас Шмит показаха, че въглеводородният профил на кутикулата на мравките се променя в резултат на инфекция на раната", обяснява Ерик Франк. Точно тази промяна е в състояние да бъде разпозната от мравките и по този начин да се диагностицира инфекциозният статус на наранените съплеменници.

След това те прилагат антимикробни съединения и протеини върху инфектираните рани. Те приемат тези антибиотици от метаплевралната жлеза, която се намира отстрани на гръдния им кош. Нейният секрет съдържа 112 компонента, половината от които имат антимикробно или заздравяващо раните действие. Терапията е изключително ефективна: смъртността при заразените индивиди намалява с 90 %, както открива изследователската група.

 Вляво прясна травма, вдясно състояние един час след лечението. Повърхността на раната изглежда запечатана. Кредит: Erik Frank / University of Wuerzburg

Планира се анализ на антибиотиците

"С изключение на хората, не познавам друго живо същество, което да може да извършва толкова сложни медицински процедури за лечение на рани", разказва Ерик Франк. Лоран Келер допълва и че тези открития "имат медицинско значение, тъй като основният патоген в раните на мравките, Pseudomonas aeruginosa, е и водеща причина за инфекции при хората, като няколко щама са устойчиви на антибиотици".

Наистина ли мравките от Матабеле са уникални в това отношение? Сега изследователят от Вюрцбург иска да проучи поведението на други видове мравки и други социални животни, които се грижат за рани. Той също така иска да идентифицира и анализира антибиотиците, използвани от мравките Матабеле, в сътрудничество с изследователски групи в областта на химията. Това може да доведе до откриването на нови антибиотици, които биха могли да се използват и при хората.

Кредит: Erik Frank / University of Wuerzburg

Мравките Матабеле в документален филм на Netflix

Преди няколко години изследванията на Ерик Франк върху африканските мравки, които се грижат за ранените си събратя, предизвикват интереса на филмова продуцентска компания. Компанията получава поръчка от Netflix за намиране на вълнуващи истории за осемсерийния документален филм за природата "Животът на нашата планета" (Life on Our Planet), който се фокусира върху еволюцията на живота през последните 500 милиона години.

След шест години работа поредицата вече може да бъде гледана в Netflix. Режисьор е Стивън Спилбърг, а разказвач на английската версия е актьорът Морган Фрийман. Сериалът е преведен на немски и множество други езици. Мравките Матабеле се появяват в петия епизод, който се нарича "В сянката на гигантите" (In the Shadow of Giants) и продължава 51 минути.

Поредицата за мравките на Ерик Франк е заснета през април 2021 г. в изследователската станция "Комое" на Вюрцбургския университет в Кот д'Ивоар.

"Заснемането продължи три седмици, усилията бяха огромни", заявява Ерик Франк.

Филмът е заснет в естественото местообитание на мравките, но и в изкуствени гнезда в лабораторията на изследователската станция. През това време експертизата на Ерик Франк е била постоянно търсена.

"Животът на нашата планета" в Netflix: https://www.netflix.com/de/title/80213846 

Справка: Frank, E.T., Kesner, L., Liberti, J. et al. Targeted treatment of injured nestmates with antimicrobial compounds in an ant society. Nat Commun 14, 8446 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-43885-w 

Източник: Ants Recognise Infected Wounds and Treat Them, University of Wuerzburg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !