На коя възраст имаме най-високо самочувствие (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 август 2018 в 11:14 6009 0

Кредит Salt 106.5

Самочувствието - индивидуалната, субективна оценка на собствената ни ценност, се променя час по час, от ден на ден и от година на година. Преди време стана популярна кривата на Дънинг-Крюгер  на зависимостта между самочувствието и компетентността.

Сега ново психологическо изследване, публикувано в Psychological Bulletin, се опитва да покаже как самочувствието се променя през целия човешки живот.

Средните нива на самооценка се увеличават от 4 до 11 години, след което остават стабилни до 15. После силно се повишават до 30-те години, след това се увеличават по-бавно, докато достигнат върха си на 60. След това самочувствието остава повече или по-малко постоянно до 70-годишна възраст, след което спада леко до 90. Тогава стремително пада рязко до 94-годишна възраст.

Екипът от Университета в Берн разглежда многобройни предишни изследвания за своя метаанализ. Психолозите внимателно определят валидността и приложимостта на стотици изследвания, като накрая подбират 175 статии от списания, 15 дисертации и 1 книга, които да анализират.

В тези проучвания участват 164 868 участници, ангажирани в дългосрочни проследявания. В тях самоуважението на хората се измерва най-малко два пъти през интервал от най-малко шест месеца по ясен и подробен начин, който не оставя място за объркване или съмнение, а не косвено. В тези проучвания са включени различни етнически групи, пол и възраст от 4 до 94 години.

Това прави настоящото изследване най-изчерпателния поглед върху начина, по който самооценката се променя през целия живот на човека, но има някои уговорки.

Средно ниво на промяна на самочувствието от 4 до 94 години. Графиката показва кумулативни стойности спрямо 4-годишна възраст. Development of Self-Esteem From Age 4 to 94 Years: A Meta-Analysis of Longitudinal Studies/Psychological Bulletin

Животът на всеки човек е напълно уникален и е трудно да се сравни психологическото състояние на човек в разкъсана от война страна в сравнение с някого, живеещ в относително либерално мирно общество. Съществуват безброй фактори, които оказват влияние върху даден човек и в частност - на самочувствието му.

Независимо от това, изследователите обясняват в своето проучване, че схемите, които откриват, остават верни, дори когато се вземат предвид такива подробности.

Закономерността на промените в средното ниво на самочувствието се наблюдава независимо от пола, страната, етническата принадлежност и поколението, пишат авторите, добавяйки, че техните "констатации са стабилни и обобщаващи в западния културен контекст".

Авторите на изследването също така отбелязват, че данните им не са съгласуват с няколко описателни прегледа, някои от които твърдят, например, че самоувереността намалява при прехода от ранно към средно детство, на възраст от 4 до 8 години, в резултат на повишаване на осведомеността за разликата между идеалното Аз и действителното Аз.

Учените подчертават, че трудно се получават твърди доказателства за самооценка в тази възраст. Те предполагат, че техните констатации - че самоувереността само се увеличава - може да е свързано с увеличаването на личната самостоятелност и способността на детето да взаимодейства със света около себе си.

За юношеството се подчертава, че със сигурност е хаотичен период, но като цяло техните данни, които предполагат променливо, но непрестанно повишаване на самоуважението, са твърди. Те отбелязват, че имат по-малко колебания за промените в зряла възраст, но също така посочват, че въпреки че има спад в годините на дълбока старост, този извод се основава на много ограничен брой проучвания.

Авторите обясняват обаче, че ако този спад съществува, той трябва да бъде по-добре разбран. "Ако много възрастни хора претърпят значителна загуба на самочувствие, тези промени могат да влошат тяхното състояние и да допринесат за появата на депресивни симптоми и нарушения", подчертават те.

Трябва да не забравяме, че това изследване отразява средните тенденции и не може да се каже категорично, че вашето собствено самочувствие ще отговаря на този модел.

Самочувствието, все пак, е субективно. За мнозина то постоянно се променя. И за съжаление обикновено се влияе от  действителните или въображаеми постижения на другите, което прави определянето на собствената "ценност"  изтощителна безкрайна задача. Постоянно ниското ниво на самоуважение може да бъде опустошително и разрушително за личността.

Въпреки че всеки има проблеми със самочувствието, всеки човек е ценен. Ако имате ниско самочувствие добре е да знаете, че не сте сами, а нещата могат и често се променят към по-добро.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !