Най-големият паяк се нарича Шарлот

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 ноември 2016 в 09:00 36590 0

Тази смразяваща снимка показва паяка Heteropoda maxima, полазил метла във ферма за спасяване на животни в Бризбейн Вали в австралийския щат Куинсланд.

Това огромно страховито същество е истински кошмар за всеки, който има страх от паяци. То е наречено от спасителя си Шарлот, който има намерение да го върне обратно към дивата природа.  

Снимките, направени миналата година, едва сега се появиха в социалните медии и развълнуваха много хора. Те предизвикаха разнородни реакции, вариращи от "колко е красива" до "убий с огън".

"Да, тя е съвсем истинска и много голяма и снимката не е обработванна с фотошоп !!", пише служителят на фермата Barnyard Betty’s Rescue във Facebook.

"Аз ще я пусна тук във фермата след като оздравее. Тя е красив, спокоен паяк, по никакъв начин не е агресивен и както повечето паяци иска само да си похапне бръмбари и живее в мир. Тя не е убила никой и няма нужда да бъде убивана!"

Добрата новина за арахнофобите, ако има такава, е, че ухапването на Heteropoda maxima не е опасно за хората.

Heteropoda maxima може да достигне до 30 см с тяло от 46 мм. Този диаметър го прави най-големият паяк в света.

Гигантският паяк е пещерен обитател и за първи път е открит в Лаос през 2001.

Heteropoda maxima не е опасен паяк, най-малкото неговата отрова не е опасна за хората. След ухапване на този паяк човек може да получи червен оток, който понякога е болезнен за хората и може да предизвика повръщане, треска, главоболие и гадене. Той не използва мрежа, за да улови плячката си, а по-скоро излиза на активен лов, използвайки хитрост и скорост, за да улови своята вечеря. Живее в пещери и тъй като е наскоро открит, има още много неща, които не се знаят за този паяк, включително основното му меню. Видян е да яде насекоми и дори малки гризачи. Поради огромните си размери и местообитанието си, не е трудно да си представим, че е може да ловува малки прилепи, но това не е проверено. Нормалната продължителност на живота на гигантския паяк е две години, но е възможно да живее и по-дълго.

Негов съперник за титлата "най-голям паяк" е паякът птицеяд - голиат (Theraphosa blondi) от Южна Америка. Той му отстъпва по размер на крайниците си, но е по-тежък - достига 170 г. 

Паякът птицеяд голиат е от семейство Theraphosidae -  тарантули и се храни предимно с насекоми и дребни земноводни, а рядко - дори и птици. Въпреки че е отровен, че не е достатъчно опасен, за да убие човек. 


Снимките се появиха в една и съща седмица със случая на инцидент с потънала кола в езеро, след като паяк от този вид е скочил в скута на шофьора, който уплашен инстинктивно натиска педала на газта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !