Тропически паяци доказаха, че социализмът води до измиране (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 август 2016 в 13:18 16251 1

В тропическите гори на Южна Америка уникален вид паяк създава огромни колонии, някои от които достигат до 10 000 жители.

Паяците Anelosimus еximius притежават колективен разум - работят в екип, ходят заедно на лов, грижат се за снесените яйца един на друг, заедно ремонират паяжините и се хранят. Но именно това поведение може би е причина за гибелта на големи колонии, разказва Popular Science

Изследването е публикувано в Journal of Animal Ecology.

Изследователи от Университета на Британска Колумбия решават да зарберат причините за изчезването на много от колониите на паяците Anelosimus eximius. В по-ранни проучвания съавторът на изследването Летиция Авилес (Leticia Avilés) установява, че около 21% от колониите са загинали напълно за едно поколение.

Учените създават изкуствени колонии в контролирана обстановка, в които дават на различни групи паяци различни количества храна. Резултатите показват, че по-голямата плячка паяците разпределяли по-справедливо, но неочаквано, по-зле са се хранели там, където е имало повече храна. 

В тропическите гори на Южна Америка паяците Anelosimus еximius създават огромни колонии, някои от които достигат до 10 000 жители. Снимка: Bernard DuPont / Wikimedia Commons

Освен това изследователите открили, че паякът изяжда сам плячката си, само когато тя е със средни размери, не е твърде голяма и не е твърде малка. Ако е много малка, паяците предпочитали да не губят време и енергия с нея. Ако пляката е твърде голяма, те обикновено викат за помощ събратята си, но трябва да поделят храната си. Така паякът не само не може да си изяде всичко сам, но и трябва да се погрижи да запази своя дял.

На базата на тези и други наблюдения, учените заключават, че когато колониите станат прекалено големи, те вече не са в състояние да се издържат. Принципът на равенството играе жестока шега с паяците: с нарастването на колониите, паяците хващат все повече и повече плячка, но общото количество, което се пада на един паяк, спада. Ето защо паяците отслабват, престават да ловуват ефективно и накрая умират. 

"Това е загадка, защото в този случай равномерното разпределение на ресурсите не е в полза на колонията" - коментира Рут Шарп (Ruth Sharpe), докторант в катедра по зоология на Университета на Британска Колумбия и водещ автор на изследването в сайта на университета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11202

1

Zol

07.08 2016 в 03:10

Това не е проблем със социализма.. а със свръх популацията.. която по принцип би разрушила всеки един социален строй.