Не е нужен мозък, а само два неврона, за да се вземат сложни решения

Откритие за нервните клетки на охлювите може да подобри роботите

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юни 2016 в 17:41 15421 1

Кредит www.freenatureimages.eu

Lymnaea palustris

Учени установиха, че сладководните охлюви използват само две клетки, за да взимат решения. Това откритие може да помогне за усъвършенстването на роботите и техният "интелект".

Изследването е публикувано в Nature Communications.

В проведените експерименти са използвани два електрода за регистриране на малки електрически промени в отделните нервни клетки на речните охлюви от рода Lymnaea, докато търсят храна. Охлювите нямат мозък, а само ганглиеви възли и устройството им е много по-просто. 

Изследователите от Съсекския университет откриват два неврона - едната клетка дава сигнал дали охлювът е гладен, а другата - дали наблизо има храна, съобщи DailyMail

Главния изследовател професор Джордж Кимънс (George Kemenes) твърди, че това откритие може да доведе до по-ефективни "мозъци за роботи". Те трябват да имат най-малко компоненти за извършване на сложни задачи. 

"Нашето изследване показва за първи път как само два неврона могат да създадат механизъм в мозъка на животно, който да движи и оптимизира комплесни задачи, които изискват взимане на решения", заяви Кимънс.

"Откритието също показва как тази система помага за управлението на количеството употребена енергия за взимане на едно решение. То може да помогне на учените да разпознаят други контролери за взимане на решения" , допълва ученият.  Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!