Нереалната красота на насекомите. 6 от най-красивите снимки от конкурса на Кралското ентомологично дружество

Ваня Милева Последна промяна на 25 юни 2024 в 11:40 1224 0

Изумрудена пеперуда с вълнисти линии

Кредит AlexMckPhotography

Изумрудена пеперуда с вълнисти линии

Пчели-кукувици, цветни памучни буболечки арлекини и изумрудена ефирна пеперуда, хваната в капан в кехлибар, са част от колекцията от най-добрите снимки от фотографския конкурс на Кралското ентомологично дружество.

Насекомите, с цялото им разнообразие и сложност, са привлекателен обект за снимане, но това никак не е лесно, заради техният размер и детайлност. Тазгодишните победители във фотографския конкурс на Кралското ентомологично дружество, всички любители фотографи, успяват да предадат този миниатюрен свят с цялото му великолепие в цветове и разнообразие.

Ето шест от отличените снимки.

Изумрудена пеперуда с вълнисти линии (Synchlora aerata), наречена така заради симетричните бели линии, които минават по крилата ѝ, е уловена с много детайли на текстурата в изображението по-горе от Александър Маккерахър. Наистина, тази пеперуда добре би се сляла сред зеленината на гората, но нейната форма на гъсеница е още по-голям майстор на камуфлажа - тя прикрепва части растителната тъкан, с която се храни, към няколкото големи шипа на гърба си, за да се скрие от хищни птици и други врагове.

Водно конче. Кредит: Pete Burford

Пийт Бърфорд заснема водно конче от подразред Zygoptera, което сякаш наднича в обектива на камерата със зелените си очи. То има сложни очи, съставени от хиляди отделни фоторецепторни единици, наречени омматидии, всяка със собствена роговица. Това им помага да виждат движение и цвят с по-висока разделителна способност, отколкото други насекоми.

Летящи мравки. Кредит: Rosemary Haleem

Крилатите мравки изглежда сякаш плават във вода в това красиво хаотично изображение от Розмари Халем. В мравешката колония работничките се грижат за самците и самките, докато те не отлетят за брачния си полет за чифтосване. След това женските крилати мравки губят крилата си и продължават на земята, за да основават нови колонии като бъдещи царици.

Уловено в бирмански кехлибар насекомо от семейство Rhachiberothidae. Кредит: Enrico Bonino

Дантеленокрилото насекомо от семейство Rhachiberothidae лежи уловено в бирмански кехлибар на това изображение от Енрико Бонино. Такива екземпляри са важни за реконструкцията на древната екологична и еволюционна история. Но през последните години нарастващият интерес към ценния кехлибар от Мианмар подхрани насилието в страната.

Пчели кукувици. Кредит: L D CHAMBERS PHOTOGRAPHY

Тези пчели кукувици спят. За да не паднат, те са се закотвили с мандибулите си за стръкче трева, както може да видите на тази възхитителна снимка на Люк Чембърс, която е главният победител във фотографския конкурс на Кралското ентомологично дружество. Обикновено тези пчели не са такива оптимисти: те са известни с това, че снасят яйцата си в гнездата на други пчели, подобно на птиците кукувици, от които са получили името си.

Памучни буболечки арлекин. Кредит: Nikita Richardson

Зелено-оранжеви памучни буболечки арлекин (Tectocoris diophthalmus) са изпълнили тази снимка на Никита Ричардсън. Често срещани в Австралия и околните острови, тези буболечки са известни с това, че се срещат в цветни разновидности. Индивиди с различни цветове многократно са били погрешно идентифицирани като отделни видове от таксономите.

Източник: Dazzling photos capture the unreal beauty of insects,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !