Невероятно видео: Кит със стърчаща неподвижно от водата опашка

Ваня Милева Последна промяна на 15 август 2023 в 07:27 2320 0

Опашка на гърбат кит, стърчаща от водата

Кредит Brodie Moss / YBS Youngbloods crew / YouTube

Опашка на гърбат кит, стърчаща от водата

Австралийски TikTok блогър засне гърбат кит, който прави странна "стойка на глава" на фона на спокойния хоризонт.

Докато гребе с прозрачен каяк, Броуди Мос разказва, че опашка на кит внезапно е пробила повърхността на океана пред него.

"Сърцето ми заби много бързо", споделя Мос във видеото си, споделено в TikTok и YouTube .

Той показва пред себе си набраздената опашка на огромен гърбат (Megaptera novaeangliae), която небрежно стърчи над водата и не помръдва.

Гребейки назад, за да запази дистанция, Мос вижда бебе кит, плуващо около опашката.

Мос поставя камерата си под водата, за да покаже малкото, нежно отпуснало главата си близо до гърдите на възрастния кит, най-вероятно неговата майка.

На заден план се чува как двата кита нежно пеят един на друг.

Това странно поведение с опашка нагоре не е удивително само за Мос и неговите фенове в TikTok. Учените се питат за това от десетилетия. Все пак те имат няколко обяснения.

Според някои изследователи майката обръща главата си надолу, за да си почине, като в същото време получава възможност да наблюдава малкото. Друго вероятно обяснение е желанието на животното да се "охлади" - предполага се, че стърчащата от водата опашка допринася за по-добрата терморегулация. Като изправят опашката си нагоре към вятъра, топлокръвният кит теоретично може да си помогне за регулиране на температурата си.

Опашката на кит, отбелязват изследователите в едно бразилското проучване, е силно васкуларизирана (с много кръвоносни съдове), което означава, че може да се използва за абсорбиране или освобождаване на топлина от тялото доста ефективно.

Това е спираща дъха гледка, виждана рядко от наблюдатели на гърбати, сиви китове, гренландски китове и гладки китове.

Мос не казва къде е заснел кадрите си, но той е член на екипа на YBS Youngbloods – екип, който заснема океана покрай бреговете на Западна Австралия между Ексмут и Брум.

YBS Youngbloods засне едно от тези специални събития на камера през 2019 г. и през 2020 г.

И това не е единственият регион на света, където гърбатите са показвали подобно поведение.

Край бреговете на Бразилия дългосрочно проучване на вида между 1989 и 2000 г. понякога отбелязва плаване с опашка нагоре и всяко събитие варира във времето от няколко секунди до 12 минути.

Поведението е наблюдавано сред единични китове, майки и веднъж от бременна женска.

Когато майките китове проявяват това поведение, техните малки обикновено плуват около тях, точно както Мос е видял в Австралия.

Едно малко китче край бразилския бряг всъщност е заснето да суче по време на такова събитие. Но кърменето на кита може да се осъществи и в други позиции, така че това не обяснява напълно поведението.


През 2016 г. дрон край бреговете на Мауи забелязва изправена опашка на гърбат кит, която остана над повърхността повече от 10 минути.

Подобно на начина, по който гърбатите могат да спят вертикално, майката кит може да се обърне с главата надолу, за да си почине, за да може да държи под око телето си.

Зсега всичко хипотези остават силно спекулативни.

Мос се надява, че последните му кадри ще помогнат на учените да разберат по-добре поведението.

Източник: Incredible Video: Man Encounters a Whale Seemingly Frozen in Place, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !