Нова интерактивна филогенетична карта показва пълното разнообразие на живота на Земята

Ваня Милева Последна промяна на 01 август 2022 в 00:01 2965 0

LifeGate 2022 съчетава актуални филогенетични знания с графичен дисплей на богатството и естетиката на живота на Земята. Кредит: Martin Freiberg / Leipzig University.

LifeGate 2022, създаден от изследователя от Лайпцигския университет Мартин Фрайберг, е опит да се подредят всички известни видове (около 2,6 милиона) в интерактивен потребителски интерфейс с възможност за мащабиране.

„Исках да конструирам LifeGate по такъв начин, че да е ясно, че всички видове да са с еднаква стойност и че невероятното разнообразие от видове наистина може да бъде преживяно и разбрано“, обяснява д-р Фрайберг.

LifeGate 2022 съдържа повече от 150 000 снимки и повече от 12 000 различни филогенетични дървета.

Изгледът на картата предоставя различни нива на таксономични подробности и може да се навигира чрез мащабиране между следните цветно кодирани таксономични нива: домейн, тип (началната точка на картата), клас, разред, семейство, род и вид.

Повърхностната площ на една таксономична група е пропорционална на броя на нейните видове — по-богатите на видове клади са представени с по-голяма площ.

Например, членестоногите заемат повече от половината от началния екран и има повече от два пъти повече видове мравки в семейство Formicidae, отколкото в целия клас бозайници.

В рамките на една група таксоните са подредени така, че да отразяват техните филогенетични връзки.

Таксони с по-малко видове (често представляващи реликтни таксони от филогенетично по-стари клонове) са поставени в долния ляв ъгъл на съответния им ръб. Показани са само живи таксони.

За отделния таксон може да се извлече допълнителна информация, включително филогенетични дървета.

Много от клетките вече са попълнени със снимки, показващи представител на съответния таксон.

„По време на създаването му аз го базирах на родословните дървета на природата“, разказва д-р Фрайберг.

„Биолозите описват филогенетичната еволюция и взаимоотношенията на живите организми в така наречените филогении“ - историята на еволюцията на даден вид или група,  по отношение на линиите на произход и взаимоотношенията между широки групи организми.

„Само съвременните филогенези, вече базирани на ДНК анализи, са намерили място в LifeGate.“

Мартин Фрайберг започва LifeGate като проект за научно помагало за студентите му.

Снимките са по-запомнящи се от обикновените числа и правят темата за биоразнообразието по-достъпна. Ето защо картата очарова и любителите, и обикновените хора. 

Източник: New Interactive Phylogenetic Map Shows Full Diversity of Life on Earth, Sci-News.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !