Нова комбинация от лекарства може да излекува хепатит С за 300 долара

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 април 2018 в 00:00 12400 3

Реконструкция на вируса на хепатит С. Bruce Blaus / Wikimedia Commons

Комбинацията от новия антивирусен препарат равидасвир с вече известен терапевтичен компонент - софосбувир - може напълно да излекува хепатит С при пациенти с ефективност от 97 на сто, заявиха представители на организацията Drugs for Neglected Diseases initiative на международна конференция за болестите на черния дроб, в Париж. Тези заключения могат да бъдат направени след резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания в Малайзия и Тайланд.

Както се съобщава в прессъобщението на организацията, разходите за лечение ще бъдат достъпни за широк кръг от пациенти и ще възлизат на около 300 щатски долара.

Хепатит С е вирусно заболяване, което засяга черния дроб. Вирусът на хепатит С се предава главно чрез кръвта, така че може да се заразите например като се използва нестерилно медицинско оборудване. Често заболяването протича без симптоми и се диагностицира случайно. Въпреки това, в почти 80% от случаите, хепатитът преминава в хронична форма, която при липса на лечение може да доведе до развитие на цироза или рак на черния дроб.

Според Световната здравна организация през 2017 г. 71 милиона души са заразени с хепатит С, 400 000 души годишно умират от инфекцията. 

По данни на списание The ​​Lancet вирусният хепатит през 2013 г. се нарежда на седмо място сред всички причини за смърт на населението по света.

През 2013 г. в Съединените щати е одобрен за употреба антивирусният препарат софосбувир (Sovaldi), който направи нещо като революция в лечението на хепатит С - ефективността на терапията в комбинация с някои други лекарства достига 95%, а курсът на лечение трае само 12 седмици. Но терапията със софосбувир е доста скъпа - например, курсът на оригиналното лекарство в САЩ през 2016 г. струва 84 хиляди долара. Поради тази причина в много страни още се използват за лечение на хепатит С антивирусни препарати на базата на интерферон алфа, които имат много странични ефекти и помагат само в 40-60% от случаите.

За да се намалят разходите за лечение за пациентите, неправителствена изследователска организация Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) лобира за производство на генерични лекарства (по-евтини форми на препаратите) и организира клинични изпитания на нови комбинации от антивирусни лекарства. Клиничните изпитвания фаза II/III, докладвани от DNDi, са проведени съвместно с Министерството на здравеопазването на Малайзия и Министерството на здравеопазването на Тайланд. Тестовете насочени към изследване на ефикасността, безопасността, идентифицирането на странични ефекти и фармакокинетиката на новия антивирусен препарат равидасвир, който инхибира мултифункционалния протеин NS5A на вируса на хепатит С в комбинация със софосбувир.

Ефективността на комбинираната терапия на равидасвир и софосбувир в различни групи пациенти. DNDi

Проучванията са проведени в десет медицински центъра в Малайзия и Тайланд, включващи 300 пациенти с хронична инфекция. При пациентите с цироза курсът на лечение е продължава 24 седмици, а без цироза - 12 седмици. Извадката включва и сложни случаи на пациенти например пациенти с ХИВ и вече лекувани пациенти, на които курсът на лечение не им е помогнал.

Според резултатите от изпитванията средният процент на излекувани е 97%, най-ниският (81% оздравели), че е за пациенти с генотип 6 (има 8 разновидности на генотипа на вируса, в тестовете взеха участие носители на четири от тях).

Най-важното е, че в резултат на споразумение, постигнато между организаторите на теста и египетския производител на лекарства Pharco Pharmaceuticals, цената на лечението е само 300 долара. Според министерството в Малайзия са заразени с хепатит С 400 хиляди души, а в Тайланд - един милион души. Организаторите на изпитанията се надяват, че наличието на лечение ще намали значително тези цифри.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

17.04 2018 в 00:07

Да, тогава бяха направили някъв антибиотик, специално за против тоя хеликобактер. Не помня заглавието. Наужким работеше, но наужким. После им беше попаднал някъв лекущ се с това, но отровен с бисмут. След това тия язви спряха да са социално значимо заболяване. Месец досада -и бегай, малкия!

23293

2

Стефан

16.04 2018 в 23:51

Много отдавна един куп лекарства се изписват заради страничните си ефекти, не за диагнозите, за които са разработвани. Като правило терапевтичният ефект се открива случайно. Потвърждава се статистически. Първият такъв голям случай, май беше стомашната язва.
Сега значи, пак е имало късмет.

15914

1

поп Дръвчо

16.04 2018 в 20:23

Баси. Брат ми го лекуваха с някакви чудесии с цена в средните 5 цифри и много странични ефекти. Излекуваха го де ама не беше лесно, а пък здравната каца да отпусне парите съвсем не беше лесно.