Ново откритие на древни човешки останки в пещера в Люлката на човечеството

Антония Петрова Последна промяна на 10 май 2017 в 09:01 15462 0

"Нео"; Снимка: eLife

Нови древни останки от наскоро открития човешки роднина Homo naledi бяха намерени в ключова пещера край Йоханесбург, Южна Африка, в регион познат като "люлката на човечеството".

Те са открити във втора камера в пещерата, където в друга камера вече бяха намерени първите представители от вида, съобщава Sci-news.com.

Homo naledi, въпреки някои от примитивните си белези, са живяли относително близко до нас - вероятно преди около 235 000 години. Това означава, че те са съвпаднали по време с най-ранния представител от нашия вид - Хомо сапиенс.

В доклад, публикуван в списание eLife, проф. Лий Бъргър (Lee Berger) от Университета "Witwatersrand" в Йоханесбург, проф. Джон Хоукс (John Hawks) от Университета на Уисконсин Мадисън, и техните сътрудници излагат подробности от новите екземпляри и възрастта на останките.

Историята на откритите Homo naledi започва през 2013 г., когато останките на 15 екземпляра на различни възрасти са намерени в камерата Ди наледи - част от пещерната система "Изгряваща звезда" в Южна Африка. В същото време изследователите изучават втора камера на около 100 м от там, позната като Леседи ("светлина" на езика сетсуана, който се говори в региона).

Екипът на входа на пещерната система "Изгряваща звезда"; Снимка: Marina Elliot

Камерата Леседи; Източник: eLife

Откритията от Диналеди са публикувани през 2015 г., но екземплярите от камерата Леседи не са били представяни до този момент. Те включват останки на поне трима души - двама възрастни и едно дете. Един от възрастните има "прекрасно запазен цялостен череп", съобщава проф. Хоукс. Вероятно е мъжки и е кръстен "Нео", което означава "дар" на езика сесото в южна Африка. Ексхумацията на долните му крайници му показва, че се е справял еднакво добре и с катеренето, и с ходенето.

"Скелетът на "Нео" е един от най-цялостните, които са откривани, технически по-цялостен от този на известната "Луси", предвид запазеността на черепа и челюстта", коментира един от авторите проф. Лий Бъргър (Lee Berger), палеоантрополог от Университета "Witwatersrand". "Черепът от новия скелет има много повече лицеви части, включително деликатни кости на вътрешното око и носа. Някои от новите кости прибавят подробности към това, което знаехме досега", добавя Хоукс.

Снимка: eLife

Фактът, че Homo naledi е живял по същото време и в същия регион на Африка като ранните форми на Хомо сапиенс, хвърля светлина върху огромното разнообразие от различни човешки форми, съществували по време на Късния Плеистоцен.

"Тук, в южна Африка, в този времеви отсек, има черепа Florisbad, който вероятно е на предшественик или близък роднина на съвременните хора; има черепът Kabwe, който е вид архаичен човек; има доказателства от генома на съвременни хора, че тези архаични родословни линии допринасят за съвременната популация и вероятно са съществували до съвсем скоро", добавя още проф. Хоукс за ВВС News.

Homo naledi (дясно) е споделял южна Африка с изчезнали човешки видове като човекът Kabwe (ляво); Снимка: eLife

Сравнение с други човешки видове; Снимка: eLife

"Имаме тази много примитивна форма на Homo naledi, която е оцелявала редом до други видове милиони години наред и повече. Удивително е разнообразието, което виждаме сега и което сме изпускали преди", добавя той. 

Що се отнася до това по какъв начин Homo naledi е успял да запази своите отличителни характеристики докато е живял рамо до рамо с други човешки видове, проф. Хоукс казва: "Трудно е да се каже, че е било поради географската изолираност, защото не е имало ограничения - никакви бариери. Същият пейзаж е от тук до Танзания; ние сме в една продължаваща савана, горски тип хабитат".

Ученият добавя, че зъбите с големина на човешките вероятно показват поглъщането на подобни храни като съвременните хора. В допълнение Хомо наледи е имал пропорции на долните крайници също като нашите и няма някаква очевидна причина, поради която не е използвал каменни оръжия.

Намирането им на това също така поражда идеята, че Homo naledi са поставяли мъртъвците си в пещери. Доказателствата за подобно сложно поведение са изненадващи за човешки вид, с мозък колкото една трета от размера на нашия.

"Не изглежда така сякаш са в различна екологична ниша. Това е странно, това е проблем. Това не е ситуация, в която можем да посочим към тях и да кажем: Те са съществували съвместно защото са използвали ресурсите по различен начин", коментира още проф. Хоукс.

"Нео" (дясно) е дори по-цялостен от прочутия скелет "Луси" от Етиопия (ляво); Снимка: eLife

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !