Огромни пещери в Бразилия се оказаха проходи на гигантски ленивци

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 август 2017 в 16:25 17134 0

Кредит Amilcar Adamy.

Обикновено тунелите се правят или от хората, или от течаща вода.

Но близо до град Ново Амбурго (Novo Hamburgo), Бразилия, има достатъчно големи тунели, през които да мине автомобил, които не са изкопани нито от хората, нито от водата - те са изкопани от древни гигантски ленивци.

Масивните дупки се оценяват на възраст между 8 и 10 000 години и няма известен геологичен процес, който да обясни как са се образували. За щастие, един поглед към стените бързо разкрива мистерията - дълбоки следи от нокти са надраскали стените и таваните на тунелите. Древните гигантски ленивци са основният заподозрян за създаването на тези палеодупки.

Изследването е публикувано в списание Ichnos.

Хората знаят за съществуването на тези структури поне от 30-те години на миналия век, но в началото са били приписвани на усилията на ранните хора. До 2010 г. никой не им обръщаше внимание. Тогава Амилкар Адамий (Amilcar Adamy), геолог от бразилската геоложка служба, решава да изследва една пещера в щата Родония, в северозападната част на Бразилия. Оказа се, че тя е най-голямата в страната, над два пъти по-голяма от втората по големина. Той проучва пещерата на сантиметър по сантиметър, опитвайки се да определи какъв геологичен процес я е създал, но в крайна сметка потвърждава, че изобщо не изглежда естествена.

Хайнрих Франк (Heinrich Frank), професор във Федералния университет в Рио Гранде в Бразилия, също се натъква на такава пещера, докато обикаля строителен обект - в най-южния край на страната, близо до град Ново Хамбурго. По същия начин озадачен от структурата, Франк и неговият екип изследователи проучват пещерата и откриват още 1500 такива тунели в района на Рио Гранде до Сул.

"Не знаех, че има такова нещо като палеодупки," - разказва Франк пред Discover. "Аз съм геолог, професор, и никога не бях чувал за тях".

"В света няма геоложки процес, който да произвежда дълги тунели с кръгло или елиптично напречно сечение, които завиват и се издигат и спускат и с белези на стените.

"Междувременно обаче учените са стигнали до извода, че дупките са изкопани от огромни гигантски ленивци - големи, колкото африкански слон - които са живели преди около 10 000 години или вече изчезнали броненосци, които вероятно са работили в групи, за да прокопаят тунелите. В едно нещо те са единодушни обаче и това е, че тези неща са огромни.

Екипът на Франк откри много от големите дупки на участък дълъг стотина метра и се разклонява в различни други посоки. Най-големите са дълги 600 метра, високи около 1.5 метра и варират от 1 до 1.5 метра ширина. Това означава, че животните са изкопали 4000 тона пръст.

Източник Renato Pereira Lopes et. al.

Това (заедно с отличителните следи на нокти, останали в стените на тунелите) изглежда сочи, че гигантските ленивци са създателите им. Дори и така, екипът смята, че като се има предвид огромната работа, необходима за построяването им, са били необходими няколко поколения животни да работят неуморно, за да прокопаят тази огромна дупка.

По-голямата част от тези палеодупки са открити в щатите Рио Гранде и Санта Катарина, и двете в южна Бразилия. В северната част на Бразилия или други южноамерикански държави са намерени много малко такива дупки. Това означава, че гигантските ленивци, които са изкопали тези проходи, са имали доста ограничен ареал. Но, разбира се, може да се окаже, че в други райони има дупки и ние просто не сме ги открили.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !