Октоподи са заснети на видео как се замерват с тиня и черупки

За пръв път е регистрирано хвърляне на отпадъци от октоподи, понякога по време на агресивни взаимодействия с други октоподи

Ваня Милева Последна промяна на 10 ноември 2022 в 08:14 3044 0

Панел А - октопод (вляво) изхвърля под водата тиня и водорасли; B - октопод (вдясно) е ударен от облака тиня, изхвърлена от друг октопод; C - раковини, тиня, водорасли или някаква смес са хванати в пипалата, готови за изхвърляне, мантията се надува, подготвяйки се за изстрелването, сифонът на този етап може все още да се вижда на обичайното си място, излизащо от хрилния процеп над горната част на пипалото; D - сифонът се спуска над задното пипало и под мрежата пипала между двойката задни пипала (R4 и L4) и водата се изхвърля под налягане през сифона със свиване на мантията, като задържаният материал се освобожда, изстрелвайки остатъците по водния стълб. Илюстрации от Rebecca Gelernter. Кредит: Godfrey-Smith et al., 2022, PLOS ONE, CC-BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

Агресивното поведение на октоподите Octopus tetricus, които умишлено хвърлят отломки, насочени към други октоподи, е записано от изследователи в залива Джервис, Австралия, през 2015 и 2016 г. с помощта на подводни видеокамери.

Проучването, публикувано на 9 ноември в списанието със свободен достъп PLOS ONE, под ръководството на Питър Годфри-Смит (Peter Godfrey-Smith) от Университета в Сидни и колегите му, представя анализ на 24-часови кадри в продължение на няколко дни и идентифицира 102 случая на замеряне с отломки в група от около 10 октопода, въпреки че индивидуалната идентификация не винаги е възможна.

Октоподите са събирали материал като тиня или черупки и са го изхвърляли, като са използвали струя вода от сифона си (тръбовидна структура, която може да освобождава вода с ускорение) и често са хвърляли материал на дистанция от няколко дължини на тялото. За да извършат това, октоподите е трябвало да преместят сифона си в необичайна позиция, което предполага, че поведението е било преднамерено.

И двата пола са наблюдавани да се замерят, но 66 % от хвърлянията са извършени от женски. Около половината от случаите на това поведение са извършени по време на или около времето на взаимодействие с други октоподи, като например опити за опипване с пипала или за чифтосване, а в около 17 % са ударени други октоподи.

Октоподите могат да променят оцветяването на кожата си, като тъмните цветове обикновено се свързват с агресия, и изследователите установяват, че тъмно оцветените индивиди са склонни да хвърлят по-силно и е по-вероятно да ударят друг октопод. Ударените октоподи често променят поведението си, като се скриват или вдигат пипала по посока на хвърлящия.

За първи път се съобщава за подобно поведение при октоподи. Авторите отбелязват, че въпреки че е трудно да се определи намерението на октоподите, наблюдаваното предполага, че поне в някои социални контексти октоподите са способни да хвърлят целенасочено към други индивиди - поведение, което досега е наблюдавано само при няколко видове животни.

"Свободно живеещите октоподи изхвърлят различни видове материали с помощта на реактивно задвижване и понякога удрят други октоподи. Има доказателства, че ударите са целенасочени и играят социална роля", добавят авторите.

Справка: In the line of fire: Debris throwing by wild octopuses
Peter Godfrey-Smith ,David Scheel,Stephanie Chancellor,Stefan Linquist,Matthew Lawrence
Published: November 9, 2022 PLOS ONE
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0276482 

Източник: Octopuses caught on video throwing silt and shells around themselves and at each other, eurekalert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !