Откриха система от дренажни тръби в човешкия мозък (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 октомври 2017 в 00:00 19193 3

Кредит Reich Lab/NIH/NINDS

Магнитното багрило показва наличието на лимфни съдове

Изследователи откриха първото, търсено две столетия доказателство, че нашите мозъци могат да дренират отпадъци чрез лимфни съдове, канализационната система на организма.

Освен това резултатите показват, съдовете могат да действат като връзка между мозъка и имунната система, съобщава Science Daily.

Статия, описваща изследването е публикувана в eLife.

При сканиране на мозъка на здрави доброволци екипът казва, че е видял лимфни съдове премахващи отпадъци и течности от мозъка, функция, която учените не бяха сигурни, че  притежава мозъкът.

"Ние буквално наблюдавахме как човешките мозъци вливат течности в тези съдове", разказва Даниел С. Райх, доктор по медицина, старши следовател в Националния здравен институт (NIH) и водещ автор на изследването.

"Аз бях напълно изненадан. В медицинското училище ни учеха, че мозъкът няма лимфна система", заяви д-р Райх в прессъобщение на сайта на NIH. "Надяваме се, че нашите резултати  ще дадат нови прозрения за различни неврологични заболявания".

Всъщност тази идея за първи път е постулирана през 1816 г. от италиански анатом Паоло Маскани, който твърди, че е видял лимфни съдове в трупове при дисекция. Но след него никой не успя да ги открие, разказва Джонатан О'Калаган (Jonathan O'Callaghan) от IFLScience.

В този експеримент екипът на д-р Райх използва ядрено-магнитен резонанс, за да сканира мозъците на пет здрави доброволци. Хората са били инжектирани с магнитна боя, наречена гадобутрол, която е направена от молекули, които са твърде големи, за да проникнат в мозъка, но достатъчно малки, за да текат по кръвоносните съдове в твърдата  външна обвивка на мозъка.

С помощта на ЯМР екипът вижда, че боята изтича от кръвоносните съдове, преминавайки през твърдата мозъчна обвивка и навлиза в съседните лимфни съдове като свети при сканиране. За да потвърдят своята теория, учените използват втора боя с по-големи молекули, които могат да напуснат кръвоносните съдове, и установяват, че лимфните съдове не светят по същия начин.

Лимфните съдове са част от кръвоносната система на организма. В по-голямата част на тялото те изпълняват функциите си заедно с кръвоносните съдове. Те транспортират лимфа, безцветна течност, съдържаща имунни клетки и отпадъци, в лимфните възли. Кръвоносните съдове доставят белите кръвни клетки в органа и лимфната система отстранява клетките и циркулират в нея. Процесът помага на имунната система да установи дали даден орган е под атака на бактерии или вируси или е увредеен.

Новото откритие подсказва. че мозъкът има един вид дренажна система за отстраняване на отпадъците. Сега екипът се надяват да разбере дали лимфната система работи по различен начин при пациенти с множествена склероза или други нервновъзпалителни заболявания.

"Аз бях напълно изненадан. В медицинско училище, ни учеха, че мозъкът не лимфна система ", заяви д-р Райх. Той добавя: "Отдавна знаехме колко течност влиза в мозъка. Сега можем да видим, най-накрая, че подобно на други органи в тялото, течността може да изтича от мозъка през лимфната система".

Тези изводи все пак трябва да се проверят - проучването е сравнително малко, къй като изследванията с ЯМР не са евтини. Но ако се потвърди, че е истина, ще промени из основи познанията ни за съвместната работа на нашия мозък и имунна система.

"Тези резултати биха могли да променят фундаментално начина, по който си мислим за това как са свързани мозъкът и имунната система", заяви Уолтър Корошец (Walter J. Koroshetz), директор на Националния институт за неврологични заболявания и инсулт към Националния здравен институт (NINDS).

Лимфната система помага да се поддържа здраво тялото чрез елиминиране на инфекциите и болестите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

3

Emil Kasamakov

10.10 2017 в 20:50

Ако прочетеш предната статия ще срещнеш израза: "откритите сходни лимфни структури и при човешки мозъчни проби".

12688

1

Emil Kasamakov

08.10 2017 в 14:11

Е, колко пъти ще я откриват? Преди две години писахте абсолютно същото, само че за други учени.
http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkrita-e-neizvestna-dosega-sistema-ot-limfni-sadove-v-mozaka_31324.html