Ново доказателство, че най-ранните предци на човека са обитавали Балканите

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 септември 2017 в 00:05 13225 0

Спорно откритие на отпечатъци на стъпки, показващо, че преди 6 милиона години на остров Крит са бродели човекоподобни същества, има потенциала да преобърне досегашните представи за ранната история на човешката еволюция.

Тези констатации на учени от Университета в Бърнмут (Великобритания) и Университета в Упсала (Швеция) на фосилите са публикувани в Proceedings of the Geologists' Association.

Интересното е, че датировката на тази находка се вписва донякъде с друга за прачовек, намерени в Гърция и България, която бе обявена по-рано тази година от международен екип учени, между които и проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН. Тази идея се основава на две изкопаеми челюстните кости, датиращи до 7,2 милиона години, в които зъбите са като на съвременните хора. Въпросните вкаменелости принадлежат на Graecopithecus freybergi  и показват, че хората са започнали да еволюират в Европа стотици хиляди години, преди да започнат да се развиват в Африка. Тя бяха обявени за най-старите вкаменелости на хоминини (членове на човешката линия) в света.

Сега се появи ново доказателство, че ранните човешки предци може да са се разхождали из степите Южна Европа така, както са го правели шимпанзетата в саваните на Африка.

Анализът на почвата, в която са оставени следите, които се определят, че принадлежат на хоминини* преди 5,7 милиона години, са намерени в Трахилос, западен Крит, разказват в The Conversation двама от авторите на новото изследване - проф. Матю Робърт Бенет от Университета в Бърнмут и проф. Пер Алберг (Per Ahlberg) от Университета в Упсала.

Периодът съответства на геоложки интервал от време, известен като миоцен. Отпечатъците са малки, направени от някой, който ходи изправен на два крака, и са общо 29. Следите са с размер от 94 до 223 мм и имат форма, подобна на човешкия крак. Стъпалото е оформено по-скоро като човешка ръка, по-специално палецът е разположен по-ниско на стъпалото и стърчи настрани - това не се забелязва при нечовекоподобните маймуни.

Отпечатъците са датирани помощта на комбинация от вкаменени морски микроорганизми, наречени фораминифери и характера на местните седиментни скали. Фораминиферите евплюират много бързо и морски седиментни скали могат да бъдат датирани доста точно въз основа на фораминиферите, които те съдържат. По този начин възрастта на отложенията е датирана някъде между 8,5 и 3,5 милиона години. Но в самия край на миоцена, преди около 5,6 милиона години, се случва нещо извънредно - цялото Средиземно море пресъхва за известно време. Това събитие оставя ясна следа в седиментите от околните райони. Така седиментите, които съдържат следите от стъпки, вероятно датират от периода непосредствено преди това, на около 5,7 милиона години.

Люлката на човечеството

Най-старите известни фосили, които повечето учени са идентифицирали като хоминини са на Sahelanthropus tchadensis от Чад (около 7 милиона години), Orrorin tugenensis от Кения (около 6 милиона години) и Ardipithecus kadabba от Етиопия (около 5,8-5,2 милиона години).

Най-старите известни следи от стъпки, обаче, са открити в Лаетоли, Танзания и са от следващия геоложки интервал от време, плиоцена. Някои от тях са на 3,66 милиона години и дори са по-човекоподобни от критските. На вторите най-стари следи са от Илерет, Кения и са направени от Хомо еректус (1,5 млн години).

Ако следите от Трахилос наистина са направени от ранен човешки предшественик, тогава биогеографския диапазон на нашите ранни предци ще се увеличи и ще обхване източното Средиземноморие. По това време Крит не е остров, а част от континентална Гърция и околната среда на района на Средиземноморието е много по-различна от сега.

Алтернативни решения

Но има и друг начин за интерпретация на резултатите. Палеонтологът Жулиен Беноа (Julien Benoit) възрази, че гръкопитекът от Гърция и България може да е пример за независима, паралелна еволюция - когато един вид развива прилики с друг, без да бъде свързан с него. Например, делфините изглеждат като риби, но не са. Вероятно същото биха казали и за тази находка - че характерната анатомия на човешкото стъпало може да се е развила повече от веднъж. Следите може да са направени от непознати досега миоценски примати, които са имали анатомия на стъпалото, която не се различава много от нашата.

Има много примери за подобни случаи. Това биолозите наричат "конвергенция" - два независими животиски вида развиват сходни анатомични характеристики като адаптации на определен начин на живот. Но при стъпките от Трахилос нямат такава конвергенция.

"Конвергенцията рядко произвежда перфектни дубликати. Получава се обикновено странна смесица от прилики и разлики, каквито виждаме, сравнявайки акула и делфин например" - обяснява проф. Матю Бенет.

Ако отпечатъците от Трахилос бяха плод на конвергенцията, то биха комбиниранл характеристики, подобни на човешките, с някакви други белези, които просто не се "вписват": например, пръстите на краката да изглеждат като при човека, но да извършват с големи нокти.

"Но следите от Трахилос не показват такива противоречиви характеристики, те просто изглеждат примитивни стъпки на хоминин, доколкото ние можем да кажем" - подчерата Бенет.

Отпечатъците. 


"Това откритие преобръща с главата надолу традиционния разказ за началото на човешката еволюция и вероятно ще предизвика много дебати", обяснява Пер Алберг. "Остава да се види дали изследователската общност за произхода на човека ще приеме фосилните стъпки като убедително доказателство за присъствието в Крит на хоминини през миоцена".

С всяка следваща находка човешката история става все по-сложна. Вместо просто хубава, проста еволюционна линия от маймуна към човек, картината, която се очертава, представлява препретен гъсталак от видове, които формират сложен и объркващ образ на нашето минало. Тази последно проучване като че ли допълва тази бъркотия. Да се надяваме да внесе и малко яснота и смисъл.

А дали балканския прачовек Graecopithecus freybergi е оставил следите в Крит, е още много рано да се каже, преди да се намери някаква кост от крак или стъпало.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !