Какво накара първите хора да се разселят в Африка

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юни 2017 в 05:10 7716 0

Кредит Gail M. Ashley, Rutgers University

Извор в Националния парк Маняра в северната част на Танзания, на юг от долината Олдувай.

Преди около 1-2 милиона години първите хора в Източна Африка периодично са се сблъсквали с много сухи условия, с малко или почти без вода.

Но вероятно са имали достъп до стотици извори, които са оцелявали въпреки дългите засушавания, което принуждава нашите предци да се отправят на север и извън Африка, според едно уникално изследване на учените от Университета Рутгерс в Ню Джърси и други институти, съобщава сайтът phys.org.

Статията на изследователите е публикувана в списание Nature Communications.

Международният екип показва, че изменението на климата може да не играе основна роля за човешката еволюция, както често се твърди.

"Това има много важни последици за човешката еволюция", заяви Гейл М. Ашли (Gail M. Ashley), професор в катедрата по науки за Земята и планетарни науки в Рутгерс. "Ние не казваме нищо за това защо първите хора напускат Африка. Ние само заявяваме, че е възможно да са напуснали Африка като се придвижват от един извор към друг по време на сухите периоди", обяснява той. 

Проучването се фокусира върху ключовата роля на "хидро-рефугии" (hydro-refugia) или "водни убежища" в Източна Африка върху разселването на хоминините* в началото на човешката еволюция. Хидро-рефугии е нов термин, въведен от учените, който включва извори, влажни зони, подземни източници, захранващи многогодишни потоци и реки.

Източноафриканската рифтова долина е огромна система, представляваща разрив в земната кора, който се простира от Етиопия до Мозамбик. Резултатите от археологическите проучвания показват, че този регион е от ключово значение за развитието на съвременните хора. Но досега бе загадка откъде прахората са получавали вода, за да оцелеят, тъй като климатът на територията на долината е много сух.

В продължение на няколко милиона години африканският климат се е колебаел между влажен и сух в 23 000-годишни цикли. И тъй като повечето езера са негодни за пиене (пресолени или основи), а реките в Източна Африка, където са се появили първите хора, пресъхват през по-голямата част от годината.

Учените създават карта на съвременния ландшафт на рифтовата система и правят модел, който показва как източниците на прясна вода са свързани с климатичните условия. Установено е, че по време на сухите периоди може да се запази достъп до подземните води. Това, според експертите, е от решаващо значение за опазване на местообитанията на древните хора, които така са успели да оцелеят дори и с изчезването на повърхностните водоеми.

Изследването има глобално значение, тъй като сухите райони покриват около 45% от сушата на Земята. Значението на подземните води за оцеляването на нашите предци хоминини по време на драматични климатични промени биха могли да вдъхновят и за стратегии за устойчивост при бъдещите промени в климата, се казва в проучването.

*Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата, включително и съвременни хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

Modelling the role of groundwater hydro-refugia in East African hominin evolution and dispersal. Nature Communications

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !