Открит е древен вид човек, който може да се е срещал със съвременните хора

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 декември 2015 в 15:37 12301 3

Кредит Peter Schouten

"Човекът от "Еленовата пещера", реконструкция на Питър Шутен.

Фрагмент от бедрена кост на възраст 14 хиляди години на прачовек, чиито вид може би е доживял до наши дни, е намерена в пещера в Китай. Това откритие може да промени коренно представата ни за нашите предци, но все пак не трябва да бързаме с изводите.

Авторите на изследването, публикувано в PLOS One, смятат, че принадлежат за нов отделен, досега неизвестен представител на рода Homo.

Според палеонтолозите, човешките останки в "Еленовата пещера" (Китай) не принадлежат на подвид на кроманьонците, а са отделен вид. Тези същества са живели на територията на днешен Югоизточен Китай около 14,5-11,5 хиляди години, което може да се каже, че е "вчера" по стандартите на еволюцията.

Повечето от задънените разклонения на рода Homo са изчезнали най-малко 50 хил. години преди да се появи съвременният човек. Но съществата, чиито останки са намерени в китайската пещера, може да са живели рамо до рамо с първите земеделци в Китай. Хипотетично, те биха могли да оцелеят до наши дни при някакви изолирани условия.

По този начин, те биха могли да са последният "несапиенс" между нас.

"Изглежда, че в южната част на Китай в древни времена е царяло видово разнообразие на хора, много от които са изчезнали наскоро," - коментира изследователят Дарън Карно  ( Darren Curnoe) от австралийския Университет на Нов Южен Уелс.

Учените са сравнили анатомията на бедрената кост на съществото с устройство на същите кости на кроманьонците, неандерталците, Homo habilis и Homo erectus и установили, че видът му е по-скоро свързан с последните два. 

Тегло на съществото не надвишавало 50 кг, а на ръст не било по-високо от 140 см.  Според учените смятат е изненадващо този вид толкова дълго време да обитавал територията на Югоизточен Китай и да не е оставил следи в други места на нашата планета.

Откриването на новия вид все още не е потвърдено. По принцип, ако констатациите се потвърдят, картината на човешката еволюция ще се усложни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2015 в 08:45

този прилича на колегата

19.12 2015 в 03:55

Да вземат да изследват Homo Milicionericus Bulgaricus - такъв екземпляр едва ли се среща другаде по света: продукт на "новата българска единна комунистическа нация", оснивана на Пленум на ЦК на БКП през 1963 и развивана до сегашните "върхове" от ДС, Пожарната, Карате-Мутро-Мафията, НДС2, БСП, СДС за да стигне го апогея си - червеното цукало ГЕРБ с изплували отгоре най-смръдливите червени ексременти!

18.12 2015 в 18:07

Глупости...