Овцете са изненадващо демократични и сменят своите лидери

Проучване на поведението на овцете оборва идеята, че сляпо следват водача си

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2022 в 00:01 2352 0

Може би "овце" все пак не е толкова лоша обида. Кредит: Pxhere

Следващия път, когато чуете някой да използва термина " овце", знайте, че той не е в крак с най-новото в науката и следва мейнстрийма сляпо, точно по същия начин, в който обвинява нашите вълнести приятели.

Ново изследване на поведението на овцете показва, че те проявяват колективна интелигентност, от която хората - както учените, така и гражданите - е добре да се поучат.

Популярната представа за социалните видове обикновено включва лидери и последователи, с йерархичен ред, който съвсем не е бил непознат във феодална Европа. Науката бавно разрушава тези представи, разкривайки, че видове като вълците и павианите всъщност са доста демократични в своето поведение. Сега се оказва, че дори овцете, за които се предполага, че следват водача си, без да се замислят, поемат инициативата при подходящ момент.

Откритието е публикувано в списание Nature Physics

Професор Фернандо Перуани (Fernando Peruani) от Университета на Лазурния бряг и неговите съавтори изследват движенията на няколко стада от 2-4 овце, съставени от женски на една и съща възраст, за да проучат теориите за стадата като самоорганизиращ се процес. Движенията са проследявани от близка кула. Те установяват, че овцете редуват паша и придвижване към по-зелени пасища като колективно поведение, като авторите пишат, че "всеки епизод на движение има временен водач, който направлява групата в линейна формация". Лидерът се променя на случаен принцип.

Не е известно дали овцете правят това в по-големи стада или когато присъстват овни.

Вероятната причина, поради която овцете се редуват, а не гледат винаги към един и същ лидер, е, че това им позволява да се възползват от знанията на различните членове на стадото. Ако някоя от овцете забележи, че тревата е по-зелена от другата страна на оградата с отворена порта, тя ще преведе стадото през нея - ако не при първа възможност, то скоро.

Временните лидери избягват объркването, което всички сме изпитвали, когато група приятели се опитва да се споразумее къде да обядва.

Йерархичните структури се провалят, когато довереният лидер пропусне някоя възможност и е твърде глупав, за да приеме съвет. Нещо повече, редуването на ръководството на овцете може да намали конфликтите - много по-лесно е да приемеш решение, което не ти харесва, ако знаеш, че скоро ще имаш друг шанс.

Макар да е известно, че много видове се движат без лидери, опитите за моделиране на това поведение се основават на модела на Вицек. Вдъхновен от рояците на скорците, той показва как няколко индивида, реагиращи на информация, като например усещане за присъствие на хищник, могат да накарат цялото ято да промени курса си, сякаш са на едно мнение.

В придружаваща редакционна статия обаче д-р Кристиан Хуепе от Северозападния университет пише, че усъвършенстваните версии на модела на Висек са станали "жертви на собствения си успех", като са били приложени към видове, които се движат по други методи.

Милиони години еволюция са ни предоставили изобилие от примери за начини за самоорганизация. Полезни при проектирането на колекции от малки роботи, те биха могли да открият и повече възможности за това как бихме могли да се организираме.

Може би някои хора е добре да се поучат от овцете. Кредит:Luis Gómez-Nava, Richard Bon and Fernando Peruani.

Фокусирайки се само върху няколко примера, ние сме пропуснали това разнообразие - нещо, което Перуани и съавторите му помагат да се коригира. 

"Повечето изследвания на колективното движение, включително експерименталните и теоретичните, разглеждат групи, които остават от началото до края в движение", разказва Перуани пред Phys.org. Движението със спиране и тръгване като това на овцете е по-типично, но по-слабо проучено.

Като цяло, скорошната работа на този екип от изследователи подчертава възможността някои естествено срещащи се колективни животински стратегии да се възползват както от йерархичните, така и от демократичните организационни схеми. В бъдеще техните наблюдения могат да вдъхновят нови проучвания, изследващи физиката и биологията, които са в основата на тези интригуващи колективни животински поведения.

Справка: Luis Gómez-Nava et al, Intermittent collective motion in sheep results from alternating the role of leader and follower, Nature Physics (2022). DOI: 10.1038/s41567-022-01769-8

Източник: Physics study shows that sheep flocks alternate their leader and achieve collective intelligence
Ingrid Fadelli , Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !