Паяк, който се преструва на изсъхнало листо (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 ноември 2016 в 09:48 6916 0

Мимикрията е доста често срещата в природата, но и че паяците имат тази способност не бе известно - може би защото са толкова добри в маскирането. 

Най-известните представители на фауната, които използват мимикрията са насекомите. Учените за първи път забелязват подобни умения у паяците съвсем случайно.

Словенският арахнолог (специалист по паякообразните) Матиас Кунтнер (Matjaž Kuntner) едва не смачкал уникален екземпляр паяк, който имитира лист от дърво, докато изследвал горите на провинция Юнан, Китай, разказва Llive Science.

Осветявайки купчина на паднали листа, очаквайки да намери под тях някакви паякообразни, Кунтнер изведнъж забелязал, че едно от листата е малко по-различно от останалите.

Като го разгледал добре, разбрал, че това всъщност е паяк, чието маскиране впечатлява. Паякът едновременно имитира и живо, и изсъхнало листо - корема му изглежда като мъртъв паднал лист, а гърбът - жив зелен лист.

Находката се съобщава в списание Journal of Arachnology, макар че паякът е все още предстои да бъде описан и да се даде име на вида. Новооткритият паяк е само един и трудно може да се квалифицира, но по предварителни данни е от род Poltys в семейство Araneidae, което съдържа повече от 3000 вида.

Учените си обясняват странната мимикрия като забелязват листа, специално закачени на паяжина към клоните на дърветата. Паякът се нарежда между тях и се слива деално с редицата от листа, което му позволява ефективно да ловува.

Вижте на това видео най-добрите майстори в мимикрията:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !