Пълните хора е по-малко вероятно да развият деменция

Георги Гърков Последна промяна на 12 декември 2016 в 09:00 4903 0

Кредит Iridescent via Wikimedia Commons

Портрет на Даниел Ламберт, Wellcome Library, Лондон

Затлъстяването обикновено се свързва с голям брой здравословни проблеми - като диабет, различни видове рак, сърдечносъдови и чернодробни заболявания. Според ново изследване обаче пълните хора на средна възраст е значително по-малко вероятно да заболеят от деменция - състояние, което включва загуба на паметта и намалени когнитивни функции в по-късна възраст.

Мащабното проучване, публикувано тази седмица в The Lancet Diabetes & Endocrinology, оспорва заключенията на предишни изследвания, които твърдяха, че пълнотата повишава риска от развиването на деменция. Но причината защо пълните хора изглежда съхраняват остротата на ума си за по-дълго време е все още неясна, съобщава Popular Science.

Научният екип преглежда записите на близо два милиона пациенти със средна възраст 55 години. Събрани са данни от 1992 г. насам, като учените проучват корелацията между индекса на телесна маса на пациентите с наличието на диагноза на деменция. Те установяват, че хора с поднормено тегло е 35% по-вероятно да развият деменция, отколкото хора с нормално тегло. Също така хора, които са много пълни (С ИТМ надвишаващ 40 кг на кв. м.), е с 29% по-малко вероятно да бъдат диагностицирани със заболяването, отколкото хора с нормално тегло.

Причината за наблюдаваната корелация е все още неизвестна, въпреки че учените предполагат, че пълните хора е възможно да приемат в някои случаи по-голямо количество от определени видове витамини и хранителни вещества, които да предотвратят развиването на деменция.

Изследователите са изненадани от резултатите, тъй като тяхната работа преобръща заключенията на няколко предишни проучвания - последното публикувано през 2008 г. Но при все това те напомнят, че заключението не подкрепя идеята, че наднорменото тегло е като цяло здравословно. "Дори да съществува предпазен ефект при деменцията, може даденото лице да не доживее достатъчно дълго, за да извлече полза от него, тъй като е в по-висок риск от развитието на други заболявания", коментира Науаб Гизилбаш, епидемолог и един от авторите на изследването, пред The Guardian.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !