Стари мишки са подмладени с кръвта на 18-годишни доброволци

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 ноември 2016 в 12:00 5496 0

Кредит Shannon Stapleton / Reuters

Международен екип учени докладваха на годишната среща на Асоциацията на невробиолозите (Society for Neuroscience) в Сан Диего тази седмица, че инжектирането на млада човешка кръв в по-стари организми изглежда дава възможности за подмладяване - дори ако тези стари организми не са човешки, съобщи ScienceAlert.

Проучването е направено от изследователската група на Сакура Минами (Sakura Minami) към калифорнийската биофармацевтична компания Alkahest. Учените вземат кръвни проби от група здрави, млади, 18-годишни доброволци и ги инжектират в 12-месечни мишки - възраст, еквивалент на около 50-годишна възраст при хората.

В продължение на три седмици, мишките получават два пъти седмично инжекции с човешка кръвна плазма - течен компонент на кръвта, която учените смятат, че има регенериращи свойства.

След това третираните мишки били подложени на тестове, включително лабиринта на Барнс, инструмент, използван за изпитване си когнитивните способности и паметта на гризачите. 

Заради отслабването на паметта, по-възрастните мишки обикновено се справят зле с ориентирането в лабиринта на Барнс, но третираните животни се представили толкова добре, колкото младите мишки.

"Наблюдаваме подмладяващ ефект" - заяви един от членовете на научния екип пред New Scientist. "Младата човешка плазма подобрява когнитивните функции. Паметта се запазва".

Когато екипът изследва мозъците на мишките, получили млада кръв, и ги сравнява с тези на мишки на подобна възраст, установява, че третираните животни имат по-големи количества новообразувани неврони.

Невроните се образуват в процес, наречен неврогенеза, който е важен за нашата способност да учим и запомняме, а мозъците на мишките показват, че младата човешка плазма засилва процеса .

Екипът също така е успял да идентифицира веществата от човешка плазма, които вероятно са отговорни за подмладяването на организма, но учените все още не споделят подробности. Но Минами отбеляза, че те имат ефект не само върху тъканите в организма, но някои преминават в мозъка.

Целта на проучването е да се посочат факторите, влияещи върху развитието и стареенето на организмите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !