Пълнолунието увеличава смъртността сред мотоциклетистите

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 декември 2017 в 13:03 3999 1

Ярката светлина на пълнолунието може да буди желание за нощна разходка у мотоциклетистите, но тази лунна разходка може да има смъртоносни последици, пише LiveScience.

Вероятността за смърт при мотоциклетна авария по време на пълнолуние е с 5% по-висока, отколкото в другите нощи на месеца. Това установиха учени, които анализираха данните за смъртността при мотоциклетни произшествия в четири страни по света.

Резултатите от проучването са описани в списание BMJ.

Една от най-честите причини за пътнотранспортни произшествия е невнимателното каране. Факторите, които засягат вниманието на пътя, могат да бъдат много различни - умора, говорене по телефона или интоксикация с алкохол или наркотици. Авторите на новото изследване, Доналд А. Ределмиер (Donald Redelmeier), професор по медицина в Университета на Торонто и Елдар Шафир (Eldar Shafir), професор по поведенчески науки от Принстънския университет, откриха още един фактор: астрономически явления.

За целта те събират данни за смъртните случаи по време на мотоциклетни произшествия по пътищата в САЩ между 1975 и 2015 г. (общо 494 пълнолуния през този период) от 16:00 до 8:00 часа. Данните за смъртността при моторни произшествия при пълнолуние сравняват със данни за смъртността при подобни инциденти в други дни: една седмица преди пълнолуние и една седмица след това. В извадката попадат общо 13029 смъртоносни инцидента за 1482 нощи.

Учените установяват, че в разглеждания период стават 4494 фатални мотоциклетни катастрофи (около 9.1 на нощ) по време на пълнолуние и 8535 (приблизително 8,64 на нощ) - по време на контролните нощи (седмица преди и седмица след това). Смъртността при произшествия с мотоциклети при различните фази на луната не корелира с наличието на защитно оборудване, пол и възраст на загиналите. За сравнение, учените изчислиха и броя на смъртните случаи през деня - около 3,22 на ден.

Разлика в количеството аварии при пълнолуние и контролните нощи. Redelmeier & Shafir / BMJ 2017

През разглеждания период в Северна Америка са се случили 65 суперлуни (явление, при което Луната и Земята са в перигей - най-близо една до друга). Учените са установили, че при суперлуна смъртните случаи са дори повече, отколкото при пълнолуние - около 10,82 на нощ.

След като получиха резултатите изследователите извършиха същото проучване във Великобритания (от 1986 до 2010 г.), Канада (от 1999 до 2014 г.) и Австралия (1989 до 2013 г.). Получените данни в тези страни потвърждават и връзката между смъртността на мотоциклетистите и пълнолунието (или суперлуната).

Авторите заключават, че пълнолунието може да отвлече вниманието на водачите от пътя почти по същия начин, както телефон или безсънна нощ (макар и не толкова), и настояват за повишеното внимание на пълнолуния. Изследователите откриват и други нетипични причини за пътнотранспортни произшествия. Например, безопасността зависи от цвета на автомобила, а затягането на режима на скоростта всъщност причинява повече инциденти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

13.12 2017 в 14:00

По-безумно прахосани усилия в изследване отдавна не бях срещала.

Къде мотоциклетисти, къде телефони, къде цвета на колата.

Да бяха заложили на теорията на вероятностите, по-достоверно щеше да изглежда.