Първият мозъчен интернет: Свързаха мозъците на трима души за обмяна на мисли

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 октомври 2018 в 15:13 23443 0

За първи път учени успяват се свържат мозъците на трима души, което им позволи да общуват без думи и символи, само чрез моделите на невронната активност.

Изследователите от Вашингтонския университет и Университета Карнеги Мелън използват електроенцефалография (EEG), която стимулира патерните на активност на мозъчните неврони с помощта на електроди, закрепени към черепа. Обратният отговор е постигнат чрез транскараниална магнитна стимулация (TMS), възбуждайки невроните на реципиента чрез слаби външни магнитни полета.

Предишни експерименти позволиха на неврофизиолозите да създадат първия "мозъчен интернет" - BrainNet, който свързва мозъците на трима доброволци едновременно.

"Тези резултати откриват възможността за бъдещи интерфейси "мозък - мозък", които ще осигурят колективно решаване на задачи с помощта на "социална мрежа" от свързани мозъци" - пишат учените в статия, публикувана в онлайн библиотеката за препринти ArXiv.org.

Архитектура на BrainNet. BCI – интерфейси "мозък - компютър". CBI – интерфейс "компютър - мозък" ©Jiang et al., 2018

В проведените експерименти доброволците играят опростен тетрис като е нужно да решават само дали да се превърти падащата фигура на 180 ° или да не се пипа. Самият играч не може да вземе решение - той вижда само горната половина на екрана, но мозъкът му е свързан с апарат за магнитна стимулация TMS, а той чрез сложна компютърна програма - с мозъците на другите двама членове на мрежата, на които са поставени ЕЕГ електроди.

Тези двама играчи виждат екрана и могат да решат какъв ход трябва да се предприеме. След като направят избора си трябва да задържат поглед на една от двете светлини, трепкащи с различни честоти (15 и 17 Hz) за „да” и „не”.

Наблюдението на това трептене предизвиква съответни колебания на активността на зрителната кора, които се отчитат от енцефалографа. Накрая, с помощта на TMS, тези трептения се предават в мозъка на третия участник, който ги вижда като светкавици - фосфени, които се появяват в зрителното му поле.

Напоследък неврофизиолозите постигнаха впечатляващи успехи както в тълкуването на данните от ЕЕГ, така и в магнитната стимулация. Това дава надежда за създаването в бъдеще на една пълноправна комуникационна система - връзка, която ще ни позволи да обменяме, ако не и мисли, то поне директни сигнали, без да се превъщат в думи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !