Учени превърнаха мозъчни сигнали в текст

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 юни 2015 в 11:44 3725 0

Експеримент за преобразуване на мозъчни сигнали в реч е проведен от учени от Държавния център за адаптивни невротехнологии и екип на Държавния университет на Ню Йорк в Олбъни.

Опитът е наречен  "мозъчно-текстов интерфейс" ("brain-to-text" interface), но до истинско четене на мисли все още е далече, пише motherboard.vice.com

"Чудехме се, дали може да се изведе какво някой мисли на базата на сигналите, изпратени от повърхността на мозъка, дали сигналите, които се изпращат, могат да произведат глас или ще мълчат", - разказва Питър Брунер, един от авторите на доклада, публикуван Neuroscience.

Но тази технология има и проблеми:

Първо, електродите се прикрепват директно към мозъка. Разбира се, в името на експеримента, само за да ти "прочетат мислите" е малко вероятно някой ще се съгласи да му направят нещо такова. Но учените са се възползвали от възможността да използват за експериментите си пациенти, на които вече им са направени инвазивни тестове за идентифициране засегнатите от епилепсия области на мозъка им. 

При епилепсия в мозъка се проявяват "огнища на конвулсия"' - органично или функционално увреждането на участък на мозъка, причинено от някакъв фактор: лоша циркулация, усложнения при раждане, травма на главата, соматични или инфекциозни заболявания, тумори, аномалии, метаболитни нарушения, мозъчен инсулт, токсични ефекти. На мястото на увреждането се оформя белег и периодично може да възникне остър оток и дразнене на нервните клетки в моторната зона, което води до спазматичното свиване на мускулите.

За идентифициране на тези огнища и за да се приложи подходящата терапия, до мозъка на пациентите е имало свободен достъп. Изследователите намерили доброволци сред пациентите, които се съгласили да участват едновременно и в техния експеримент.

Втората трудност с този опит е свързана с необходимостта да се калибрира системата. Доброволците е трябвало да четат на глас дълги текстове, а в същото време програмата записвала активността на мозъка и съставяла базов профил на мозъка на участника.

Третият момент е, че програмата не може да познае всяка дума, която човек си мисли. Нейната работа е ограничена до определена лексика - мозъчната активност, свързана с всяка дума е предварително записана.

Авторите обаче са оптимисти. Те вярват, че някой ден със сигурност ще се създаде интерфейс, който позволява на хората да се разхождат в Интернет само с помощта на мисълта. Изследователите са постигнали значителни успехи, въпреки факта, че там са били много ограничени във времето.

"Харесва ми сравнението на този процес с хеликоптер, който кръжи над ликуваща тълпа," - казва Брунер. - "Ако се приближите, чувате викове, но не може да различите отделни думи. Ако дадете на няколко души микрофони, може да ги чуете, но няма да може да си съставите обща картина на това, което се случва. Но ако се раздадат микрофони на голяма група от хора (т.е., ще слушате големи области на мозъка) - можете да разберете какво вика групата".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !