Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Хлебарки са управлявани със силата на мисълта (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 юни 2015 в 10:26 6707 3

Хлебарки се движат, управлявани със силата на мисълта от китайски студенти инженери на ежегодната конференция по робототехника IEEE RAS.

Студенти от Шанхайския университет Джао Тонг са разработили система, позволяваща на човешкия мозък да управлява насекомо - де факто това е истински биоробот, подчиняващ се на своя господар, съобщава сайтът на университета.

На конференцията по роботика те показали как могат да накарат хлебарка да не се движи по права линия, а по крива, S- и Z-образна пътека. За тази цел, доброволец с електроенцефалограф, регистриращ активността на моторния кортекс на мозъка му, докато човекът си представя, как се движи по S- и Z-образна пътека. 

Тези данни се предават чрез Bluetooth към компютър, а той интерпретира сигнала и го преобразува в команда, която се подава на малко устройство, прикрепено към гърба на насекомото. Това устройство предава слаби електрически разряди, които стимулират чувствителните антенки на хлебарките, карайки насекомото да тръгне в желаната посока.

Подобна технология за управление на хлебарки преди време са показали и инженери от Тексаския университет. Те предлага да се използват тези "биороботи", за да се проучат райони с природни бедствия. Но техните хлебарки се управляват само от компютър, а не чрез мисли на човек.

Китайските изобретатели смятат, че този подход има голямо бъдеще и имат намерение да усъвършенстват и разширят функциите на технологията си върху групи хлебарки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2015 в 18:38

Де факто и хората сме така, само че с по-съвършени методи. Няма жици и електроника, а по телепатичен път - от някакви същества технически по-развити. За съжаление всички реални изследвания на този феномен са засекретени от военните.

19.06 2015 в 08:47

Много интересна и интригуваща новина./И все пак моля, редакторите да прочитат преди да пускат новините - има доста досадни правописни грешки, дори в заглавието!/

18.06 2015 в 13:14

тва колко е яко, не е истина! :D