Първите "Адам и Ева" не са се познавали

Първите предци, с които имаме напълно съвместимо ДНК, са живели по различно време

Катя Димитрова Последна промяна на 21 юни 2016 в 16:00 18056 0

Кредит rawriots.com

Почти всеки от нас може да проследи произхода си до един човек, който е живял преди около 135 000 години, сочи ново проучване. И този древен човек вероятно е майката на всички живи същества.

Констатациите, публикувани в сп. Live Science, идват от най-пълния към днешна дата анализ на мъжката полова хромозома, известна като хромозомата Y. Резултатите отменят по-ранни изследвания, които предполагат, че най-новия общ предшественик на мъжете живял преди между 50 000 и 60 000 години.

Мъжката полова хромозома се предава от баща на син, така че обратният ред да бъде проследен до първият баща на всички хора. В същото врме, ДНК от митохондриите – „енергийната централа на клетката“, се дели само вътре в клетката, предавайки се от майката към детето. По този начин пък може да се разкрие коя е първата жена, населявала планетата.

За жалост обаче хромозомата Y се е смесила с други, дублирани форми, които учените още се опитват да сглобят. Това неимоверно затруднява техните анализи.

Д-р Карлос Бустаманте от Станфордския университет и колегите му събират голяма част от този пъзел чрез секвениране (определяне на първичната структура) на целия геном на хромозомата Y на 69 души от седем световни популации – от африканските бушмени до якутите в Сибир.

Приемайки скоростта на мутацията, закотвена в археологически събития, като например миграцията на хора към Беринговия проток, екипът заключава, че всички мъже в тяхната обща проба, споделят единичен мъжки прародител от Африка, живял преди около 125 000 - 156 000 години.

В допълнение, митохондриална ДНК от мъжете, както и други подобни проби от 24 жени, разкриват, че всички жени на планетата са произлезли от жена отново в Африка, живяла преди 99 000 – 148 000 години – почти същия период, от който е датирана Y-хромозомата.

Но резултатите, макар и завладяващи, са само част от цялата история, посочва Майкъл Хамър, професор по еволюционна генетика в университета на Аризона.

Той посочва, че генетичните проучвания винаги разчитат на ДНК анализ, а това предоставя една съвсем непълна картина от развитието на човека. Отделните фрагменти от нея тепърва ще бъдат сглобявани и анализирани така, че да се разбере кои са първите Адам и Ева и как така те са създали потомство, ако са живели в различни години.

Въпреки припокриването си във времето, древните „Адам и Ева“ обаче дори не са живели близо един до друг, камо ли да са били половинка в живота, заявява д-р Мелиса Сайръс, генетик в университета Бъркли, Калифорния.

Разбира се, първобитните Адам и Ева не съответстват на библейските персонажи. Те вероятно не са първите съвременни хора на Земята, но са първите прародители, до които учените успяват да достигнат, „преобръщайки“ гените ни. Тези хора са и единствените, с които имаме пряка връзка, непроменена в продължение на хиляди години.

Останалата част от човешкия геном съдържа малки фрагменти от ДНК от много други предци - те просто не се появи в митохондриалната или Y-хромозома ДНК. Така например, ако една древна жена е имала само синове, тогава митохондриалната ДНК ще изчезне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !