Пациент с уникални антитела помага на учените разработят ваксина срещу ХИВ

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 февруари 2017 в 09:00 6860 0

Човешкият имунодефицитен вирус (HIV). Илюстрация: Chris Bickel / AAAS

Международен екип изследователи създал, по думите му, най-мощното антитяло, атакуващо HIV, правено някога.

В своята статия, публикувана в списание Science Immunology, екипът описва как е успял да използва естествено срещащи се антитела с уникални способности срещу ХИВ, за да създаде нови антитела и какво означава това за разработването на ваксина срещу болестта.

ХИВ (HIV – Human Immunodeficiency Virus или „човешки имуннодефицитен вирус“) е ретровирус, който доказа, че трудно може да бъде спрян. Не само, че е разнообразен, но и има тенденция да мутира, което прави разработването на ваксина почти невъзможно.

В този нов опит, учените съобщават за ново развитие в безкрайната борба да се намери начин да победи вируса окончателно, отбелязва MedicalXpress.

Изследването започва с откриването на пациент, в който е намерено антитяло, което неутрализира широка гама от HIV-вирусите. Това е изключително откритие, което може да помогне да се намери начин да се произведе ваксина. Но не е достатъчно просто да се намери такова антитяло у някой човек. Изследователите трябва да проследят назад в историята и да разберат как е възникнало това антитяло у този човек.

Освен това екипът, преглеждайки кръвната плазма на същия пациент, идентифицира и друго полезно антитяло, свързано с първото, което намериха изследователите, това са два варианта на антитяло, известно като DH511.

В широк смисъл неутрализиращите антитела имат всевъзможни форми и строеж, всяко с различни подходи в борбата с HIV-1. DH511.2_K3 е инженерно хибридно антитяло, което може да се разоръжи 99% от различните HIV-1 щамове, превишавайки неутрализиращите възможности на 10E8, едно от мощните антитела, известно досега. Източник: Williams et al, Sci. Immunol. 2, eaal2200 (2017)

След това екипът взема части от всяко от двете антитела и експериментира с тях, конструирайки нови антитела, докато не открива това, което смята за най-мощната възможна комбинация. Проверката потвърди, че конструираното антитяло е способно да неутрализира 206 от 209 щамове на ХИВ от цял свят.

Антитялото е толкова ефективно, заради уникалните си свойства на свързване, които му позволяват да блокира важни аспекти от жизнения цикъл на вируса, отбелязват учените.

Напредъкът, постигнат от екипа представлява още една малка крачка напред в разработването на ваксина срещу HIV-инфекцията - една от многото, които ще доведат през следващото десетилетие, в крайна сметка, до един продукт, който може да бъде пуснат в масова употреба, смятат авторите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !