Пера, третирани срещу паразити, може да помогнат за опазването на застрашени птици

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 август 2020 в 10:21 5885 0

Кредит Wikimedia commons CC BY SA 3.0

Pardalotus quadragintus

Птиците Pardalotus quadragintus са малък вид на остров Тасмания, застрашен от изчезване. Но пробна програма за защита, описана в публикация в Animal Conservation, постига резултати, за каквито повечето консервационни проекти могат само да мечтаят.

Видът е заплашен от една страна от изсичането на горите на острова, но и от разпространението на паразитната муха Passeromyia longicornis. Мухите снасят яйца в гнездата на птиците и ларвите им се хранят с кръвта на новоизлюпените птички. Смята се, че мухите атакуват птиците от много време, но Фернанда Алвес (Fernanda Alves) от Австралийския национален университет обяснява, че въздействието им изглежда се увеличава.

Алвес добавя, че не е ясно дали това се дължи на факта, че птиците са по-стресирани и оттам уязвими, или климатичните промени са в полза на мухите. Която и да е причината ефектът е разрушителен, защото 90% от птичките никога не достигат до зряла възраст в някои части на местообитанието на Pardalotus quadragintus.

Предишни опити за защита на птиците включват пръскане на гнездата с инсектициди и това е ефективно, но не особено практично. Служители на парковете трябва да търсят гнездата, да се изкачват на високо по дърветата, за да ги напръскат и да внимават да не стресират птиците в процеса на работа.

В своята нова публикация Алвес предлага ново решение. Pardalotus quadragintus използват пера, за да направят гнездата си по-меки. Тъй като самите те не произвеждат достатъчно много пера, птиците търсят такива, паднали от други видове. Алвес обяснява, че въпреки ярката си окраска тези приви не са придирчиви към декорацията и могат да използват всякакви видове пера.

Затова Алвес обработва кокоши пера с инсектициди и ги оставя близо до дървета, където гнездят P. quadragintus. При други гнезда са оставени нетретирани пера за контрола. При 38 гнезда в извадката и средно по четири птички в гнездо това изглежда достатъчно за да се получи статистически значима разлика. Накрая резултатите са толкова изненадващи, че изглежда учените са можели да докажат тезата си и с по-малко птици.

Диспенсер с обработени кокоши пера, поставен така, че да бъде открит от гнездящите наблизо Pardalotus quadragintus. Кредит: Fernanda Alves

"Резултатите бяха фантастични. Птиците отнасяха третираните пера в гнездата си и като резултат 95% от всички птички оцеляха - докато при онези, използвали нетретирани пера процентът на преживяемост беше едва 8%", разказват учените. 

Птиците, построили това гнездо, вероятно са се зарадвали на изобилието от пера близо до дървото си, без да знаят, че те са обработени, така че да предпазят малките им. Кредит: Fernanda Alves

Алвес споделя, че изглежда никой друг вид птици от изследвания район не извлича същата полза, но "много други видове използват перата като мек материал, други предпочитат козина. [Тази техника] може да бъде използвана в тропиците", където заплахата от паразити е много по-голяма. 

Източник: IFLScience - Insecticide-Infused Feathers Help Protect Endangered Birds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !