Белите и черните пера може би помагат при полета на някои птици

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 юли 2019 в 00:08 3717 0

Кредит pixabay

Oрел рибар

Тъмните пера може би помагат на птиците да летят по-ефективно. Те загряват крилата и въздуха около тях, което може да повиши въздушните течения над крилото, се съобщава в проучване, публикувано в списание Journal of the Royal Society Interface.

Свана Рогала (Svana Rogalla) и колегите й от Университета в Гент изучават няколко вида птици, за да разберат как цветът на перата влияе на температурата на крилата при полет. Те правят термално изображение на орел рибар и откриват, че тъмните пера на птицата се нагряват повече от светлите. 

За да проверят как се променя температурата на крилата по време на полет, учените използват препарирани крила от различни видове във въздушен тунел, загрявайки ги с инфрачервена светлина, подобна на интензитета на слънцето на открито в слънчев и облачен ден. Те излагат крила от орел рибар, бял рибояд и черногърба чайка на скорости на вятъра 6, 12 и 18 м/с, подобни на естествените скорости на полет на птиците.

"Искахме да симулираме полет в реалистични условия", обяснява Рогала.

Избраните видове са големи реещи се птици, които могат да се изкачат във височина без да махат с крила, само улавяйки въздушните течения. Учените нагряват всяко крило за две минути преди да го поставят на вятъра за две минути.

По-тъмните пера се загряват много повече от светлите. "Открихме температурни разлики от около девет градуса между черните и белите пера", споделя Рогала. "Такива разлики откривахме дори между перата в едно и също крило".

Учените предполагат, че често срещана подредба на перата - белите пера в основата на крилото към тялото, а черните към върха - може да увеличи издигането при полет. Температурните разлики между светлите и тъмните пера създава конвективни течения във въздуха над крилата, които се преместват от по-хладната основа, към по-топлия връх. Това повишава движението на въздуха над крилото, което може би прави полета по-ефективен. 

Някои видове птици, включително щъркели, чайки и пеликани, имат бели пера в основата и черни по върховете на перата, въпреки, че има вариация между индивидите.

"Възможно е тези два цвята в едно крило да подобряват полета", смята Рогала. 

Следващата стъпка е да се изучат точните ефекти, които различните температури оказват върху спускането и издигането по време на полет. 

Източник: New scientist - Dark feathers give birds hot wings that may save energy during flight

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !