Кое е първо, перото или кокошката?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 юни 2019 в 00:00 8968 1

Реконструкция на един от изследваните птерозаври с четири различни вида пера по главата, врата, тялото и крилата. Кредит: Yuan Zhang, (Nanjing)

Ново изследване на Университета в Бристол предполага, че перата са се появили 100 милиона години преди птиците и това би променило начина, по който разглеждаме динозаврите, птиците и птерозаврите.

Това променя и разбирането ни за самите пера, техните функции и роля в някои от най-големите събития в еволюцията. 

Новото изследване, публикувано в списанието Trends in Ecology & Evolution, включва нова информация както от палеонтологията, така и от молекулярната биология на развитието. 

Ключовото откритие идва по-рано през 2019 г., когато пера са открити при птерозавър, което би означавало, че тези структури са се развили много по-назад в еволюционното дърво от момента на поява на птиците. 

Водещият автор, професор Майк Бентън (Mike Benton) от Университета в Бристол съобщава: "Най-старата открита птица все още е Археоптерикса, датиран от късната Юра и открит в Южна Германия през 1861, въпреки че някои видове, открити в Китай са малко по-стари."

Тези фосили показват различни пера - такива като пух по цялото тяло, както и дълги по крилата. Но от 1994 насам палеонтолозите се сблъскват с ново различно откритие, на базата на стотици екземпляри, открити в Китай, а именно, че много динозаври също са имали пера.

Съавторът на изследването, Баою Дзян (Baoyu Jiang) от Университета в Нандзин добавя: "В началото, динозаврите с пера са били близо до предшественика на птиците в еволюционното дърво. Така че произходът на перата отива много по-назад поне до произхода на тези, подобни на птици, динозаври, може би преди 200 милиона години". 

Д-р Мария МакНамара (Maria McNamara) от Университетския колеж в Корк разказва: "Тогава имахме късмет да работим върху нов динозавър от Русия, Kulindadromeus. Той имаше изключително добре запазена кожа, покрита с люспи по краката и опашката и странни пера, подобни на косми, по тялото."

Изненадата в случая е, че този динозавър е далеч от птиците в еволюционното дърво. Така че може би перата са присъствали още при първите динозаври.

Схема на периодите на живот на динозаврите и появата на перата. Реконструкция кредит: Yuan Zhang (Nanjing)

Даниел Дуайи (Danielle Dhouailly) от Университета в Гренобъл и съавтор на изследването, работи върху развитието на перата при малките птици и основно върху геномния контрол на процеса.

Тя разказва "Съвременните птици, като кокошката, често имат люспи по краката и вратовете си и ние доказахме, че това, което някога са били пера, се е превърнало в люспи. Всъщност, ние доказахме, че една и съща геномна регулаторна мрежа ръководи развитието на люспи при влечугите, пера при птиците и косми при бозайниците. Перата може би са еволюирали много рано". 

Баою Дзян добавя: "Откритието дойде, когато изучавахме два нови птерозавъра от Китай. Забелязахме, че много от космите са разклонени. Очаквахме да са единични нишки, но това, което видяхме бяха снопчета и пера пух. Птерозаврите са имали пера."

"Това връща произхода на перата назад до преди 250 милиона години, най-малко", добавя професор Бентън. "Това е моментът на появата на птерозаврите, динозаврите и техните роднини. Ранният свят в Триас се е възстановявал от най-опустошителното някога масово изчезване на видове и животът на сушата се е върнал почти от нищото".

Палеонтолозите вече знаят, че новите влечуги са ходили изправени, че костната им структура е предполагала бърз растеж и може би дори топла кръв, както и че предшествениците на бозайниците вероятно вече са имали косми по онова време,.

Така че динозаврите, птерозаврите и техните предшественици също са имали пера. Те може би са се появили за да подпомогнат ускорените физиологични и екологични процеси, просто за изолация. Другите им функции, за демонстрация на сила и, разбира се, за летене са се появили доста по-късно. 

Един от авторите, цитирани в библиографията на изследването е палеонтологът д-р Стийв Брусате, който беше гост-лектор на Софийски фестивал на науката 2019г.. Неговата лекция Възход и падение на динозаврите, можете откриете тук

Източник: University of Bristol - Feathers came first, then birds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

1

Лопе де Вега

07.06 2019 в 16:14

Първо е яйцето, след това е перото и накрая - кокошката.