Плацебото работи дори ако знаем, че е плацебо

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 октомври 2016 в 11:23 11718 1

Кредит Toptenz.net

По определение плацебо ефектът е феномен, при който пациент получава подобрение на медицинското си състояние приемайки препарат или процедура, защото вярва в ефикасността и в качествата им, каквито те всъщност нямат. Плацебо лекарството е обикновено вещество без фармакологично активни съставки, напр. захарно хапче.

По традиция се смята, че плацебо ефектът зависи от вярата на пациентите в медикамента, а степента на проявата му - от внушаемостта на човека.

Изследване, публикувано онлайн в списание Pain е първото, което показва, че плацебото има положително влияние върху здравословното състояние на пациентите, дори и ако знаят и осъзнават, че приемат неефективно плацебо.

"Тези открития преобръщат нашето разбиране за плацебо ефекта с главата надолу", заяви водещият автор на изследването Тед Капчук (Ted Kaptchuk), доцент по медицина в Харвард и ръководител на Програмата за плацебо изследвания в Beth Israel Deaconess Medical Center на страницата на медицинския център BIDMC. "Новото изследване показва, че плацебо ефектът не е задължително предизвикан от съзнателните очаквания на пациентите, че приемат активно лекарство, както се смяташе по-рано. Приемът на хапче в контекста на отношенията пациент-лекар - дори, ако знаете, че това е плацебо - е ритуал, който променя симптомите, вероятно активирайки области на мозъка, които модулират симптомите".

Тези изводи са резултат от медицински експеримент, включващ 97 пациенти с хронична болка в кръста (лумбаго). Основните причини за лумбагото е пренапрежение в лумбалната област, лумбална херния, изместване на прешлените или вродени аномалии на прешлените. Причините за тежко внезапно лумбаго, възникващо при повдигане на тежести, обикновено са измествания на междупрешленния диск или значително напрежение на мускулите и сухожилията на гърба.

След като всички участници са били проверени и прегледани от медицинска сестра и практикуващ специалист по това заболяване, учените са дали всички пациенти 15 минути обяснение на ефекта на плацебо. След това групата е рандомизирана в две групи - група за конвенционално лечение (treatment-as-usual - TAU) или група, в която знаят, че са лекувани с плацебо (open-label placebo - OLP).

По-голямата част от участниците в двете групи (между 85 и 88 процента) вече са приемали лекарства - най-вече нестероидни противовъзпалителни средства. (Пациенти, приемащи опиоидни лекарства са били изключени от проучването.) На участниците и в двете групи - TAU и OLP - е било позволено да продължат приема на тези лекарства, без да променят дозите или да правят каквито и да са други големи промени в начина си на живот, включително физическа активност или ново лекарство, което би могло да повлияе на тяхната болка.

Най-интересното е, че участниците в групата на плацебото (OLP) са получавали лекарство с етикет "плацебо хапчета" с упътване да вземат по две капсули два пъти дневно, като на флакона изрично е написано, че това е "плацебо" и че съдържа само микрокристална целулоза и няма активни съставки, което върху човешкото тяло няма почти никакво влияние.

Снимка: wikipedia

В края на триседмичния курс на хапчета 30% от участниците в плацебо групата докладват за намаляване на болката. Това засяга и постоянната и максималното ниво на болка. В групата, която взема истински лекарства, за намаляване на нивото на хроничната болка заявяват 9% от участниците, а за намаляване на максималното ниво на болка - 16% от участниците.

"Това е ефект, който се оказва в самия процес на лечението - взаимодействието с лекаря или медицинската сестра, приемът на хапчетата, целият ритуал и символи на нашата система на здравеопазване", коментира Капчук. "Тялото реагира на това".

"Нашите резултати показват, плацебо ефектът действа и без измама", заяви водещият автор, д-р Клаудия Карвальо от ISPA. "Пациентите бяха заинтересовани от това, какво ще се случи и се радваха на този нов подход към тяхната болка". 

Според авторите плацебо ефектът може да работи в някои случаи на хронични заболявания, депресии и неврози. Но плацебо никога не може да намали, например, в размера на тумор или да излекуват болест на сърдечносъдовата система. "Това не е панацея, но повечето хора се чувстват по-добре. Нашето изследване показва, че не трябва да се подценява плацебото. Може би плацебото е нужно на медицината", коментира Капчук.

Авторите смятат, че без доверие към лекаря или системата на здравеопазване, плацебото вероятно няма да работи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.10 2016 в 17:14

Практиката у нас е показала че плацебото работи и без доверие към лекаря и здравната система.