Плесенни гъби "дрогират" цикади с психоактивни вещества, за да се сношават непрекъснато

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 юни 2019 в 00:01 5193 0

Цикада, заразена с плесенните гъби Massospora. Кредит: M. Kasson

Екип от учени наскоро открива нови детайли в развитието на плесенни гъби, отделящи психоактивни алкалоиди, които принуждават цикадите - техни гостоприемници -  да се сношават дълго след като са изгубили гениталите си. 

Плесенни гъби от род Massospora произвеждат или псилоцибин, вещество, откривано в халюциногенните гъби, или амфетаминът катинон, откриван в африканското растение кат, за да потиснат апетита на цикадите и да ги принудят да се движат и сношават, дори когато са изгубили големи части от тялото си.

Резултатите от изследването съобщава растителния патолог Матю Касън (Matthew Kasson) от Университета на Западна Вирджиния на конференцията ASM Microbe 2019, както и в публикация в списанието Fungal Ecology.

Особен интерес в това изследване представлява фактът, че плесенните гъби Massospora platypediae и Massospora levispora са първите гъби, освен халюционогенните, които произвеждат псилоцибин и Massospora cicadina са първият организъм извън царството на растенията, който произвежда амфетамин.

Първоначално малка част от цикадите се заразяват със спори от почвата, докато се развиват като зрели индивиди. След това в коремната област на насекомите се образуват големи агломерати от гъби. Massospora се предават от една цикада на друга по полов път и по време на сношението части от корема може да се откъснат, обяснява Касън. 

Цикади с откъсната част от корема, на мястото на който се натрупват плесенните гъби. Кредит: Boyce et al., Fungal Ecology, 2019

Загубата на телесна част би забавила повечето организми, но за заразените цикади дори липсата на две трети от тялото не е причина да спрат търсенето на партньор. Заразените насекоми се сношават почти непрекъснато, предавайки плесенните гъби на всичките си партньори. Някои от мъжките индивиди започват да пляскат с крила по начин, подобен на женските и така привличат и заразяват и други мъжки индивиди. 

Учените откриват общо 1 176 малки молекули в заразените цикади, включително и двете психоактивни вещества. Учените още не са сигурни по какъв начин плесенните гъби произвеждат веществата. При другите организми, които ги произвеждат са необходими ензими, които изглежда липсват при Massospora. Според Касън е възможно гъбите да използват нови начини за получаване на тези вещества. Екипът опитва и да определи кои други вещества влияят върху поведението на цикадите. 

Източник: Science news - These fungi drug cicadas with psilocybin or amphetamine to make them mate nonstop

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !