Потвърдена е връзката между чревната микробиота и аутизма

Ваня Милева Последна промяна на 26 октомври 2020 в 12:57 10864 0

Кредит: CC0 Public Domain

Ново проучване показа, че разликите в състава на микрофлората при хората с аутизъм увреждат способността й да неутрализира токсините и могат да доведат до масивни митохондриални увреждания.

Причините и механизмите за развитие на аутизма остават една от най-големите загадки на съвременната медицина. Една интересна хипотеза свързва подобни нарушения с дейността на чревната микрофлора. Всъщност миналата година бе показано, че когато нормални лабораторни мишки са трансплантирани с микрофлора от деца аутисти, те също започват да показват характерни симптоми. Също така е потвърдено при хора - трансплантацията на здрава микрофлора на деца аутисти намалява проявите на този синдром.

Допълнителни доказателства за тази неочаквана връзка са предоставени в нова статия, публикувана в списание Science Advances. Авторите на работата - Дзюен Уан (Juan Wang) и колегите му от Пекинския университет - показват, че микрофлората на децата с аутизъм се различава от обичайната, с очевидно намалена способност за неутрализиране на токсините.

Съставът на симбиотичната чревна микрофлора е толкова индивидуален и уникален, колкото и пръстовите отпечатъци. Често пъти бактериите, които са нормални за един човек, може да не са много „здрави“ за друг. Затова учените не само установяват състава на микрофлората на около 80 доброволци, разделени на аутистична и контролна група. За всеки участник те намират от другата група човек със сходни метаболитни характеристики. Това направи възможно да се идентифицират разликите, които биха били невидими при сравняване на двете групи като цяло.

В резултат на това авторите идентифицират пет „метаболитни дефицита“ - метаболитни пътища, които са отслабени при хората с разстройства от аутистичния спектър. Според учените тези пътища са свързани с процесите на неутрализиране на токсичните вещества, които изискват участието на ензими, произведени от клетките на чревната микрофлора.

По този начин една от основните патологични прояви на синдрома е дисфункцията на митохондриите - многобройни малки клетъчни органели, отговорни за производството на енергия. Те служат като честа мишена на липофилни органични токсини, които лесно проникват в липидните мембрани на митохондриите и могат да ги увредят в различни тъкани и органи.

Справка: Mengxiang Zhang et al. A quasi-paired cohort strategy reveals the impaired detoxifying function of microbes in the gut of autistic children, Science Advances (2020). DOI: 10.1126/sciadv.aba3760

Източник: Evidence found of link between gut microbe deficiency and autism spectrum disorder, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !