Повече от 1,3 млн години преди Хомо Сапиенс са проговорили предците му

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 март 2018 в 00:36 16780 0

Хомо еректус е първият от нашия род, напуснал Африка.

Още преди да се появят първите представители на човешкия вид, древните хоминини може би са плавали в моретата и откривали нови земи. Това показва, че те вероятно са говорели помежду си.

Според един изследовател, Homo Erectus, Изправеният човек, може да използвал език преди 1.9 милиона години, съобщава IFLScience.

Обикновено се смята, че речта се е появила за първи път с нашия собствен вид преди около 300 000 години, въпреки че има някои свидетелства, въз основа на които се предполага, че и неандерталците са можели да говорят. Сега изследователите се питат дали речта не се е развила много по-рано.

Когато собственият ни вид напуска африканския континент, нашите предци следват стъпките на друг древен хоминин. Хомо еректус се смята, че се е появил преди около 1,9 милиона години в Африка и е първият, който оставя континента. Преди 500 000 години тези древни представители на човешкия род се разселват в три посоки, стъпвайки в Южна Европа, Китай и дори няколко индонезийски острова.

Това последно постижение заинтригува палеоантрополозите.

Фосилите показват, че древните хора успяват да стигнат до Ява преди около милион години, като според някои предположения, след това прекосяват откритото море, за да стигнат до остров Флорес. Също така се твърди, че дребният хоминин Homo floresiensis произлиза от H. erectus , но това е доста спорен въпрос.

"Океаните никога не са били пречка за пътуванията на Хомо еректус" , коментира Даниел Еверет (Daniel Everett), който представи новата си хипотеза на срещата на Американската асоциация за напредък в науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS) тази седмица. „Той пътува по целия свят, пътува до остров Флорес, през едно от най-големите океански течения в света. Те плават към остров Крит и други острови. Те е трябвало да имат съответните умения и да са поне 20, за да стигнат до тези места”.

Еверет твърди, че за да пресекат бурните води около Индонезия, те е трябвало да построят плавателни съдове и да координират гребането. Това, казва той, просто не е възможно без някаква форма на примитивна реч.

Макар и интересна, тази теория не е приета без резерви. Някои са съгласни, че ако Хомо Еректус могат да строят лодки, те би могло да комуникират с повече от грухтене, но други се питат дали въобще са строили плавателни съдове. Маймуните, например, не са известни като мореплаватели, но въпреки това са прекосили Атлантическия океан от Африка в Южна Америка преди 40 милиона години .

Само защото Homo erectus може да изработва инструменти, не означава, че е можел да говори. Много животни - от шимпанзета до каледонски врани - могат да правят инструменти. Тази способност сама по себе си не е достатъчна, за да заключим с увереност, че Хомо Еректус може да говори.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !