Индонезийските хобити не са Homo sapiens

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 февруари 2016 в 15:36 12284 0

Кредит www.gurche.com

Вътрешната структура на черепните кости на "хобитите" от остров Флорес, живели преди около 15 000 години, показват, че те не са били просто смалена форма на Homo sapiens, а са отделен вид хоминиди близки до Homo erectus.

Работата на френските антрополози Антоан Балзо (Antoine Balzeau) и Филип Шарли (Philippe Charlier), привеждаща нови доказателства за уникалността на флореските хобити, е приета за публикуване, но все още не е публикувана в списание Journal of Human Evolution.

Обобщение на изследването ("What do cranial bones of LB1 tell us about Homo floresiensis?") е поместено в сайта на Музея по естествена история във Франция.

Спорът за вида на хората от остров Флорес се води в научната общност, откакто те са били открити в тропическата пещера Лянг Буа през 2003 година. Съществуват две основни гледни точки за произхода на флореските "хобити". Според едната от тях, останките трябва да бъдат класифицирани като отделен вид, еволюирал от Хомо еректус или дори директно от австралопитеците и запазени в изолация на тропическия остров до преди 15 хиляди години - период, в който в останалата част на света дори неандерталците отдавна са изчезнали, а Хомо сапиенс са се разселили в Америка. Според другата гледна точка, останките са на обикновени сапиенс, които просто са страдали от микроцефалия, липса на йод, хипофизна недоразвитост или някаква друга сериозна болест.

Ясно е обаче, че обемът на мозъка на хората от остров Флорес е толкова малък, че излиза извън рамките на нормалните вътревидови варианти на Homo sapiens. Той е от 380 до 430 cм3, което е три пъти по-малко от средния обем на мозъка на съвременния човек и по-малко от този на шимпанзето. Скелетът на Homo floresiensis има и други особености, които обединяват и архаични, и съвременни черти.

ДНК анализа може окончателно да сложи край на спора за произхода на Homo floresiensis, но за съжаление, досега всички опити за извличане на генетичен материал от тези кости се оказаха безплодни, защото в тропическия климат ДНК бързо се разгражда. Ето защо, в спора на антрополози за "хобитите" все още трябва да се разчита на анализ на морфологичните особености на костите, който не може да не страда от субективизъм при избора на "важни" и "маловажни" черти.

Последният от тези анализи по отношение на структурните характеристики на зъбите на "хобитите бе публикуван в PLoS в края на 2015. Тогава антрополози от Япония и Индонезия стигнаха до заключението, че анатомията на зъбите подкрепя хипотезата по-скоро за островна изолация на Хомо еректус, отколкото близост до Хомо сапиенс.

Особености на черепа на "хобит", Homo floresiensis в сравнение с Homo sapiens. Източник: MNHN - JCDomenech

Последните данни подкрепят тезата. Те са получени от микротомография на най-добре запазения череп. Балзо и Шарли са анализирали дебелината на костите и други характеристики на черепа и са заключили, че "няма основания да се отнесе черепа към Хомо сапиенс, тъй като няма белези за патологии на Хомо сапиенс и няма черти, характерни само за черепа на Хомо сапиенс".

Що се отнася до въпроса за еволюционната близост с по-древни хоминиди, авторите се колебаят да направят каквито и да е заключения. Но категорично хората от остров Флорес не са Хомо сапиенс, според френските палеонтолози.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !