Прасетата и гризачите могат да дишат през ректума си, така че и ние вероятно можем

Ваня Милева Последна промяна на 17 май 2021 в 11:52 4211 0

Кредит Pxhere

Тъй като пандемията на COVID-19 продължава да оказва огромен натиск върху здравeопазването по света, недостигът на вентилационни апарати е оставил много пациенти в опасност от дихателна недостатъчност.

Нови изследвания обаче разкриват, че бозайници като мишки, плъхове и прасета всъщност могат да дишат през червата си, което предполага, че прилагането на кислород през ректума може да помогне за спасяването на живота на хора, страдащи от дихателни проблеми.

Отдавна е известно, че някои водни видове, като мокрици и морски краставици, могат да приемат кислород през червата си като допълнение към дишането през хрилете, когато са изправени пред хипоксични състояния. Още през 50-те и 60-те години учените провеждат редица експерименти, за да определят дали бозайниците споделят тази способност, но резултатите са неубедителни и оттогава въпросът остава тема на дискусии.

Ново проучване, публикувано в списание Med, предоставя доказателства, че бозайниците наистина могат да използват чревните си органи за дишане и че това може значително да подобри степента на оцеляване и възстановяване след дихателна недостатъчност .

Като начало авторите на изследването премахват тънкия слой слуз, покриващ червата на мишки, за да се даде възможност за засилена дифузия на кислород през епителните клетки. След това те поставиха гризачите в среда с ниско съдържание на кислород, което доведе до смъртта на всички животни в рамките на 11 минути.

Когато обаче изследователите доставят кислороден газ директно в ануса на мишките, три четвърти от животните успяват да оцелеят в камерата за 50 минути. Повтаряйки експеримента с мишки, на които не е бил отстранен лигавичният слой на червата, авторите отбелязват значително по-малко подобрение в процентите на оцеляване, като гризачите остават живи средно 18 минути.

Макар това откритие да показва, че мишките са в състояние да избегнат дихателната недостатъчност, като дишат през анусите си, необходимостта от премахване на лигавицата на червата прави тази техника неподходяща за хората. Изследователите решават да проучат алтернативен метод, включващ прилагането на кислородна течност през ректума.

За целта те използват течна форма на кислород, известна като конюгиран перфлуоровъглерод, която в момента се използва в клинични условия за аварийна вентилация чрез директно приложение в дихателните пътища и се оказа ефективна за облекчаване на дихателната недостатъчност. Когато са поставени в несмъртоносна среда, съдържаща само 10 процента кислород, мишките, които са получили течността през ануса си, са успявали да ходят значително по-далеч от тези, които не са, докато изследователите са измерили и увеличаване на количеството кислород, достигащо до сърцата на животните.

Същата техника, приложена към прасета, също довежда до това кожата на животното да стане по-малко студена и бледа, освен способността им да ходят при условия с ниско съдържание на кислород.

„Изкуствената дихателна подкрепа играе жизненоважна роля в клиничния контрол на дихателната недостатъчност поради тежки заболявания като пневмония или синдром на остър респираторен дистрес“, обяснява авторът на изследването Таканори Такебе (). „Нивото на артериална оксигенация, осигурено от нашата вентилационна система, ако се мащабира за приложение от хора, вероятно е достатъчно за лечение на пациенти с тежка дихателна недостатъчност, потенциално осигуряваща животоспасяваща оксигенация.

Справка: Mammalian enteral ventilation ameliorates respiratory failure
Ryo Okabe, Toyofumi F. Chen-Yoshikawa, Yosuke Yoneyama, Eiji Kobayashi, Hiroshi Date, Takanori Takebe et al. 
Cell Med Published: May 14, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/j.medj.2021.04.004

Източник: Pigs And Rodents Can Breathe Through Their Rectums, So We Probably Can Too, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !