Прав ли е Хокинг, че трябва да се страхуваме от среща с извънземните

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2015 в 08:32 19999 4

Фрагмент от плаката на филма "Денят на независимостта" 1996 .

В едно от предаванията на Discovery Channel през 2010 г., известният физик и популяризатор на науката Стивън Хокинг изрази тревожната мисъл, че срещата с извънземен разум ще бъде истинска катастрофа за човечеството.

Идеята не е оригинална, още от романа на Хърбърт Уелс "Война на световете" от 1897 г., но фактът, че предупреждението идва от най-именития учен астрофизик и космолог добавя тревога в обществото.

Човечеството отдавна търси контакт с извънземен разум и затова е създадена програмата SETI. Не малко надежди бяха изказани и по повод неотдавна откритата течна вода на Марс.

Но заедно с това, немалко хора, а както се оказа - и учени, се опасяват от такава среща. Доколко имат основание тези страхове?

Можем ли поне грубо да предскажем мотивите на извънземните? И трябва ли да се доверим на авторитета на учения, който макар и много талантлив, все пак има тясна научна специализация? 

Алиенофобия. Психологически предпоставки

Алиенофобията (страхът от извънземни) има дълга история. Както писахме веднъж, параноята, страхът от неизвестното са еволюционно заложени у човека. Оцелявали са по-често тези първобитни ловци, които чувайки шумолене зад себе си всеки път са предполагали, че източникът представлява някаква опастност, а не, че просто вятъра клати клоните. Много по-добре е било да се опасяваме от въображаеми хищници, отколкото да бъдем изядени от истински.

Тази здравословна параноя води до стремежа да търсим одушевени същности навсякъде. Съзнанието на древния човек се населява с представи за свръхестествени същества, които за него са възможно и удобно обяснение за необяснимите природни явления. 

През миналия век постепенно висшите метафизични сили се заменят в общественото съзнание с не толкова мощни материални сили. Ужасите на световните войни, последвани от ядрената и космическа надпревара послужиха като катализатор за трансформацията на висшите сили в религиите в други висши сили - извънземните цивилизации.

Извънземните - новите богове. Приносът на Холивуд

Новите обитатели, с които човечеството заселва извънземното пространство имат доста общи черти с предшествениците си от митологията и "Стария завет", да речем. Тези представи се отразяват и в холивудските филми. Извънземните ту са в ролята на неумолими "богове", наказващи ни за греховете ни ("Денят, в който Земята спря да се върти", 1951 и римейка му от 2008), ту са представени като орди зли "демони" ("Война на световете" през 1987 г., "Денят на независимостта" 1996).

"Ангелът на смъртта" Горт се готви да накаже "грешните" жители на Земята. Римейк на филма "Денят, в който Земята спря" 2008. 

По инерция

По инерция на извънземните се приписват качества и действия, допреди смятани за присъщи на богове и митични фигури. Те ни "поучават"и "учат" на състрадание и чувство на отговорност като "по-малки" и по-глупави "братя". Много псевдонаучни хипотези прехвърлят върху извънземните ролята, която досега играеха боговете за създаването на живота на Земята или поне човешкия вид и/или цивилизация.

Много хора с въображение видяха в артефакти от древни цивилизации свидетелства за палеоконтакт с извънземните. Например тази открита в древен египетски храм фреска, която уж изобразява древен летателен апарат на "боговете". А всъщност този фрагмент е наложен по-нов текст върху по-стар - в древността новите управници често са редактирали надписите на предшествениците си. На схемите долу е обяснено как неволно се е получил "хеликоптер".

В зората на историята хората са персонифицирали необяснимите им абстрактни сили, приписвайки им собствените си биологични и културни белези. Сега правят същото с потенциалните ни гости от други планети. Разбира се, тези качества са пропорционални на технологичното им могъщество. 

В центъра на сюжета на "Близки срещи от третия вид" на Спилбърг от 1977 г. е първият контакт на извънземна експедиция с хора на Земята.

Миналият век бе изпълнен със свидетелства за срещи на хора с пришълци така, както през Средновековието е имало свидетелства за срещи с ангели, демони и т.н.

"Ще ни унищожат, както европейците са унищожили индианците"

Хокинг обосновава своето песимистично предположение на базата на неприятния опит на човечеството, напомняйки ни за трагичния епизод на сблъсъка на цивилизациите на "Стария свят" с по-слабо развитите цивилизации на "Новия свят":

"Ако долетят жители на други светове, последствията могат да са същите, както за индианците в момента на пристигането на Колумб в Америка - т.е. не много добри."

Подобни примери могат да се видят в дивата природа, при конкуренцията на различни групи животни за една и съща екологична ниша. Организмите на Земята еволюират най-вече в борба за екологични ниши като мотивът е прост: оцеляване и размножаване ("Ричард Докинс: Ние сме само обвивка на егоистичните си гени").

Така, въз основа на универсалните закони на биологичната еволюция, от които следва, че в живите същества изначално са заложени агресията и конкурентното поведение, може да се съгласим, че среща с технологично превъзхождаща ни цивилизация е нежелателна.

Когато борбата е за една и съща ниша

Колкото е по-голямо сходството между живите същества, толкова по-силно се проявява агресивността на по-силната към по-слабата група. Лошият късмет на индианците от Новия свят е, че те също като завоевателите, са хора и заемат същата екологична ниша, към която се стремят и конкистадорите. Разбира се, човекът се конкурира и с други видове и ги унищожава систематично, но основният конкурент и заплаха за човека е другият човек, с който се конкурират за едни и същи ресурси. 

От древни времена мотивите и на хората, тръгнали да завладяват други територии са оцеляване (обогатяване) и размножаване (жени). Гравюрата показва как конкистадорите си избират индианки. Днес значителна част от населението на Централна и Южна Америка е резултат на смесените бракове между европейските пришълци и местни индиански жени.

Невероятно съвпадение би било извънземните да са еволюирали при абсолютно същите условия като нас. Най-вероятно те са се развивали в различна среда и климатът на Земята едва ли ще им е по-привлекателен от климата на Антарктида за полярните изследователи. Тогава междузвездните "конкистадори" няма да имат причина да унищожават местните примати, защото липсва обща цел за конкуренция - храна или ресурси.

"Близка среща от трети вид" - местен абориген се среща с пришълец. Снимка: wikipedia.

За да възникне конкуренция и съответно, агресия, трябва на нас и на потенциалните пришълци да са ни необходими едни и същи ресурси (като  храна, напр.), а това би станало само, ако сме сходни биологични организми. За да сме подобни, би трябвало да сме се развивали при подобни условия, а както виждате, дори и еволюирали на една и съща планета, с пингвините предпочитаме различни температури. Какво да кажем за организми, които идват от друга планета.

Съвременната наука вече може да даде само приблизителна оценка на биологията на хипотетичните извънземни пришълци и при всички случаи ще става дума за груби спекулации.

Могат ли извънземните да ядат нашата храна?

Ако извънземните ни посетители са организирани на друга основа, не като на нас - на въглерод и вода, то едва ли ценната ни планета ще ги изкуши с условията си за живот. Вероятно те ще останат безразлични и към нашите марули и домати. И при положение, че интересите ни не се пресичат, няма за какво да се страхуваме от тях.

Но макар че, Карл Сейгън ни обвинява в ограничено въображение и "въглероден шовинизъм", както отбелязахме  в "Може ли да има алтернативен невъглероден живот", съществуването на живот на силициева основа може по принцип да се допусне, но е твърде малко вероятен по ред причини.

По-възможен е вариантът за живот в рамките на органичната химия - също на въглеродна основа. Съвременната наука все още не може да даде точен отговор защо нашата органична форма на съществуване е такава, каквато е, при огромното разнообразие от съединения на аминокиселините (градивните елементи на протеините). Най-вероятно, това е просто случайно. Природата е избралa първия й попаднал относително стабилен вариант на биополимер и е продължила да експериментира с него.

Това предполага, в рамките на допустимите органични реакции, потенциалното съществуването на голямо разнообразие на основи за възникване на живот при различни климатични условия.

Поради голямото разнообразие от органични съединения, животът на други планети може да бъде и в доста парадоксални форми. Дори на същата биохимична основа, животът в алтернативните светове може да бъде изграден от "десни" аминокиселини и "леви" въглехидрати, а не обратното както на Земята.

Така един извънземен може да умре от глад в нашия свят или дори да се отрови, поемайки хранителни вещества, които неговото тяло не може да обработва и разгражда правилно. А разликата може да бъде много по-значителна от хиралната ориентация на органичните молекули.

Така би изглеждало живо същество на платета около червен гигант, според концепция на художник. Източник: www.pbs.org

Природата "създава", наблягайки не толкова на качеството, а на количеството. Би било наивно да се вярва, че интелигентният живот е неизбежен резултат от еволюцията на живота на всяка планета. Ако все пак някъде в нашата галактика има интелигентен живот, то планетите с живот, но без разумни същества ще бъдат несравнимо повече. 

Така сценарият да се срещнат две разумни цивилизации с подобна форма на живот, т.е. потенциално конкуриращи се за една и съща екологична ниша, е практически невероятен. 

За полезни изкопаеми?

С какво толкова може да се похвали нашата планета? Дори на най-опитният пиар ще му е трудно да убеди извънземните астронавти да не ни подминат.

Основната част от ресурсите на земната кора се срещат в излишък и в астероидния пояс, дори на Марс и Меркурий. На Титан пришълците могат да "заредят" с въглеводороди, а в пояса на Кюйпер – с вода. И то, без да хабят излишна енергия, кацайки и после излитайки от толкова масивна планета с дебела атмосфера като Земята.

Освен това нашето Слънце има мощно гравитационно поле, а 70% от звездите на нашата Галактика са червени и кафяви джуджета. Планетарният "шопинг" около звездите джуджета ще изисква много по-малко разходи на енергия.

Бих споменала и развълнувалия човечеството астероид от платина, който прелетя тази година, ако този метал представлява някаква ценност и за пришълците.

Да ни "поробят"?

Сюжетът на филма "Старгейт" разкрива една от по-правдоподобните (ако се съди по филмите и романите) причини за инвазия на агресивни инзвънземни в историята на човешката цивилизация. Извънземен, наречен Ра, се представя за Ра, древеноегипетския бог на Слънцето. Той използва хора като роби за тежка работа на Земята и на други планети. Хората имали предимството да са добре приспособени за използване на оръдия на труда, но им трябват системи за поддържане на живота при работа на други небесни тела, както и органична храна.

Всъщност, притежавайки огромен технологичен потенциал, пришълците, най-вероятно ще предпочетат да използват за тази цел, специализирани машини с изкуствен интелект. Предимството им пред робите е очевидно.

В съвременната ни цивилизация роботите и изкуствения интелект все повече изместват човека в сфери като промишленост, проучване и използване на космоса.

Процесът на прилагане на компютърните технологии в живота на хората, който започна през средата на 20-ти век, доведе до емблематични филмови анти-герои като HAL 9000 от "2001: Космическа Одисея", Скайнет от "Терминатор" или AI в светът на "Матрицата", олицетворяващи страха на човека от бурното развитие на IT технологиите.

Така че доста вероятно е извънземният авангард да е под формата на усъвършенстван аналог на "Curiosity" или "New Horisons".

Случайни жертви на галактическата магистрала

Може би най-лошото, което може да ни се случи е просто да не ни забележат - като мравки, случайно стъпкани на "пикника край пътя" на някакви междузвездни пътешественици или попаднали на неподходящото място, през където ще мине трансгалактическата магистрала.

Защо Хокинг прави толкова необмислена прогноза?

Не мога да повярвам, че такъв учен и мислител може да даде толкова категорична прогноза за нещо без убедителни основания.

Научният метод не използва като доказателства мнението на някой авторитет, пък бил той и на Хокинг, без за това да има категорични доказателства. Но на практика не се получава така. За да изучи някаква научна дисциплина на човек му трябват 15-20 години и няма как да си специалист в повече от една тясна област. Затова нищо друго не ни остава, освен да се осланяме на това, което казват научните авторитети. Тъжно е, но този факт означава, че има много работа за популяризаторите на науката.

Според мен мнението на Хокинг е казано мимоходом, като лично такова, а не като израз на употребен научен извод. А възможен е и този вариант - журналистите да не са го цитирали правилно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2015 в 02:09

Според мен, най-правдоподобни са хипотезите, че планетата ни би била атрактивна с природните си ресурси, като в това число влизат както неорганичните, така и органични. А под органични да се разбира И ХОРА. Хората могат да са универсален ресурс за една по-развита цивилизация, както като работна ръка, така и като храна или източник на определени биологични елементи.

04.10 2015 в 16:50

Реплика на н.о.:"Не е мястото в тази статия да се обяснява еволюцията, но принципът е прост - случайни мутации и неслучайно оцеляване на по-приспособените да го правят."

Няма случайни мутации -неправилни бол, но случайни-не!
Всяко следствие си има причина!

Говорили сте за въглерода, но не сте си поправили данните в таблицата - затова тук уточних. А именно малкият размер на атома на въглерода прави възможен живота на основа на въглеродни вериги.
...

04.10 2015 в 11:42

Не е мястото в тази статия да се обяснява еволюцията, но принципът е прост - случайни мутации и неслучайно оцеляване на по-приспособените да го правят.
Тук няма "неслучаен" замисъл, а прости механизми. А за предимствата на въглерода вече писахме вчера: http://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_22767.html

04.10 2015 в 10:46

От статията:
"...По-възможен е вариантът за живот в рамките на органичната химия - също на въглеродна основа. Съвременната наука все още не може да даде точен отговор защо нашата органична форма на съществуване е такава, каквато е, при огромното разнообразие от съединения на аминокиселините (градивните елементи на протеините). Най-вероятно, това е просто случайно. Природата е избралa първия й попаднал относително стабилен вариант на биополимер и е продължила да експериментира с него.
..."

Няма случайности!
Става въпрос за еволюционно развитие, което да достигне до високо организирана форма на материята - Главен мозък при Човек, съответно, със свойствата Съзнание и Разум. Задължителна е дълговременната УСТОЙЧИВОСТ на връзките в био- структурите, а това е възможно именно заради физическите особености на елемента въглерод (голяма плътност на енергия в най-малък размер). Химията му е следствие, а не причина за устойчивост на връзки с други хим. елементи, при правене на вериги.
И това става само във фона на ЕМП -само на Земята и ... никъде другаде - поне засега не е известно в Космоса да има планета с условно постоянно ЕМП, като Земята.

Хокинг -няма причина да се тревожи - извън земен разум - няма.