Преглед на ефективността на диетите против стареене

Ваня Милева Последна промяна на 30 ноември 2021 в 00:01 11383 0

Кредит: CC0 Public Domain

Преглед на проучванията, проведени по отношение на ефективността на диетите против стареене, е извършен от малък екип изследователи от Университета на Вашингтон и един от Центъра за биомедицински изследвания в Пенингтън.

Уви, анализът не открива никакво безспорно потвърждение, че тези диети работят. В статията си, публикувана в списание Science, групата описва своята работа и някои от развенчаните митове.

Диетите против стареене, както и отделни храни и добавки, станаха популярни през последните години, подкрепени отчасти от резултатите от експерименти, проведени върху животни.

Но изследователите отбелязват, че са направени много по-малко изследвания, за да се разбере дали твърденията на създателите на храни и диети са верни или дали констатациите при животни могат да се пренесат и за хората. В тази нова работа изследователите преравят публикациите, за да разберат какво е проучено и какво не и какви са откритите резултати.

Коя чиния да изберем? Диети по посока на часовниковата стрелка отгоре вляво: ограничаване на калориите, ограничено във времето хранене, ограничение на протеини и кетогенно. Кредит: Mitchell B. Lee et al

Изследователите отбелязват, че някои проучвания показват, че диетите с ограничаване на калориите могат да удължат живота на опитни животни като мишки - вероятно защото изгарянето на калории е свързано с метаболитния часовник. Но досега не е ясно дали същото важи и за хората.

Въпреки че често се представят като еднакво полезни за всички, ефектите на ограничаването на калориите върху продължителността на живота са силно зависими от генотипа и в някои случаи причиняват намалена преживяемост.

"Проучванията при хора, както корелативни, така и контролирани, показват ползите за здравето от прилагането на диетите с ограничаване на калориите. Но остава неизяснено дали тези ползи са следствие от модулирането на самия процес на стареене или са просто резултат от избягването на затлъстяването. Няколко нерешени въпроса предполагат предпазливост, когато обмисляте дали да препоръчате или приложите някоя от тези диети", пишат изследователите.

За да определят състоянието на проучванията досега, изследователите разглеждат резултатите от периодичното гладуване и за ограничено във времето хранене, както и кетогенната диета. Но не откриват доказателства, че някои от тези диети води до увеличаване на продължителността на живота при хората. Но също така отбелязват, че тяхната ефективност не е сериозно проучена, тъй като би изисквала наблюдение на субектите през целия им живот.

Четирите основни твърдения: ограничаването на калориите работи при всеки човек за удължаване на живота му, че ограничаването на калориите удължава живота като спира рака, че някои хранителни вещества помагат, а други вредят по отношение на продължителността на живота, всъщност нямат реални потвърждения.

Изследователите заключават, че са проведени твърде малко изследвания, за да се определи дали твърденията за диети против стареене наистина удължават човешкия живот.

Въпреки масовото популяризиране на някои от тези диети, остават много въпроси относно тяхната ефикасност извън лабораторни условия. Тези диети може и да помагат, но липсват строги научни доказателства.

"Ето защо ние предлагаме да се следват алтернативни, недиетични стратегии с потенциал за възприемане от обществото. По-специално, са необходими валидирани биомаркери на биологичното стареене, за да съчетаят интервенцията с отделния генетичен и екологичен контекст на всеки човек и по този начин да оптимизират индивидуалния здравословен живот. Бъдещите изследвания, насочени към изясняване на основните механизми, ... трябва един ден да ни помогнат да реализираме истински прецизен научен подход на геронтологията", заключават изследователите.

Справка: Mitchell B. Lee et al, Antiaging diets: Separating fact from fiction, Science (2021). DOI: 10.1126/science.abe7365

ИзточникAn overview of the effectiveness of anti-aging diets
Bob Yirka, Medical Xpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !