Розова ходеща риба е заснета сред останките на потънал параход (видео)

Това се случва край бреговете на Тасмания

Ваня Милева Последна промяна на 04 април 2024 в 00:00 2753 0

Рядката риба Brachiopsilus dianthus, която е розова на цвят и има подобни на ръце гръдни перки за ходене по дъното.

Кредит Скрийншот от видеото на James Parkinson

Рядката риба Brachiopsilus dianthus, която е розова на цвят и има подобни на ръце гръдни перки за ходене по дъното.

Австралийски водолази са заснели на видео рядка риба, петнист брахионихт (Brachiopsilus dianthus), която е розова на цвят и има подобни на ръце гръдни перки за ходене по дъното.

Намират я на дълбочина от седемдесет метра по време на гмуркане до парахода "Тасман", потънал край югоизточния бряг на Тасмания през 1883 г.

Рибата се е крила сред покритите с корали останки от кораба. И точно когато водолазите са се канели да излязат на повърхността, срещат втори представител на този вид - петнист брахионихт - на десетина метра от първия.

За разлика от другите риби, брахионихтите нямат плавателни мехури, за да контролират плаваемостта си под водата.

Научното название на рода идва от лат. brachium - ръка от лакътя до китката и гръцкото psilos - гол или гладък, което отразява външния вид на гръдните им плавници.

За първи път ихтиолозите са описали B. dianthus през 1947 г.

Оттогава тези риби са виждани от хора само няколко пъти.

Петнистият брахионихт (Brachiopsilus dianthus) се е скрил сред покрити с корали отломки, с разперени гръдни перки, подобни на ръце. Кредит: James Parkinson (кадър от видеото)

Розовата риба брахионихт е един от четирите застрашени вида от този род, открити в Тасмания. Кредит: James Parkinson (кадър от видеото)

През 2021 г. изследователи от Университета на Тасмания откриват една от тях за първи път от повече от двадесет години. Смята се че рибата B. dianthus е изложена на риск от изчезване поради унищожаването на местообитанията ѝ, разпространението на инвазивни видове и, напоследък, антропогенно изменение на климата.

Откритата за първи път от повече от двадесет години B. dianthus през 2021 г. от изследователи от Университета на Тасмания.

Няколко други членове на семейство Brachionichthyidae, в което всички имат гръдни перки подобни на "ръце" и обитават само моретата около континентална Австралия и Тасмания - също са изложени на риск от изчезване през следващите десетилетия.

Например броят на червените брахионихти (Thymichthys politus) в природата е намалял само до 50-100 индивида. В края на миналата година учените дори трябваше да евакуират една четвърт от дивата популация, за да предпазят вида от предстоящата гореща вълна.

Червен брахионихт (Thymichthys politus). Кредит: John Turnbull / Flickr / CC BY-NC-SA 2.0 DEED

Източник: Watch rare endangered pink handfish walking in 19th-century shipwreck off Tasmania, LiveScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !