„Ходещи акули“, заснети на видео, изненадват учените

Уникалната им способност позволява на тези риби да ловуват там, където другите акули не могат да оцелеят

Ваня Милева Последна промяна на 02 август 2022 в 00:01 34635 0

Акула еполет (Hemiscyllium ocellatum) на остров Магнетик край Таунсвил, Голям бариерен риф, Куинсланд.

По-рано тази година, на 3 май 2022 г. по здрач край бреговете на Папуа Нова Гвинея изследователи за първи път се натъкват на нещо невероятно: ходеща акула. Използвайки перките си, влачейки се, миниатюрната жълтокафява и черно-петниста акула прекосява приливен басейн, който съдържа толкова малко вода, че мокри само корема й, докато се приджижва като тромав морски лъв.

Еполетната акула (Hemiscyllium ocellatum) е уникална сред видовете акули със способността си да ходи по сушата. Форест Галанте (Forrest Galante), природозащитник и биолог, наскоро сподели редки кадри от този необичаен вид в специално предаване за седмицата на акулите в Discovery Channel, наречено „Островът на ходещите акули" (Island of the Walking Sharks). WGN News дори публикува някои кадри в канала си в YouTube (видеото може да видите по-долу).

„За първи път в историята един от папуаските видове еполетови акули е документиран да ходи“, разказва Галанте в шоуто. "Това е толкова невероятно."

Учените смятат, че еполетните акули, вид, срещащ се по южното крайбрежие на Нова Гвинея и северното крайбрежие на Австралия, са развили способността си да ходят, тъй като им позволява да получат храна там, където другите акули не могат.

"Подбират се тези характеристики, които позволяват на вида да оцелее по-добре и да си извоюва среда, в която е в безопасност и може да си набавя храна", обяснява Гавин Нейлър (Gavin Naylor), директор на Програмата за изследване на акулите във Флорида към Природонаучния музей на Флорида в Гейнсвил.

Еполетните акули, които достигат дължина около 1 метър, плуват в плитките коралови рифове, за да ловуват раци и други безгръбначни, които са предпочитаната им храна. Когато приливът отмине, те са много доволни да се разхождат в приливните басейни и да похапват тези животинки.

"Но щом свършат, те са в капан", разказва пред Live Science Нейлър, който не е участвал в специалния телевизионен филм. "Това, което са се научили да правят, е да се катерят по рифа и да се гмуркат в следващия приливен басейн."

Еполетните акули могат да се придвижат на 30 м и повече по сушата, разказва Нейлър. Ходенето с плавници не е единствената адаптация, която им позволява да правят това - този вид може да оцелее, когато кислородът е оскъден, прекарвайки до един час на сушата с едно вдишване. Тази способност също така помага на тези акули да се развиват в нискокислородните води на приливните басейни.

Еполетните акули вероятно са развили способността си да ходят през последните 9 милиона години, съобщават учените в изследване от 2020 г., публикувано в списание Marine & Freshwater Research. Това е невероятно бързо за акулите. За да си го представим в перспектива, акулите чук, една от най-младите групи акули, са еволюирали преди около 45 милиона години, по информация на Природонаучния музей в Лондон. А еполетните акули потенциално формират нови видове със забележително бързи темпове, обяснява Нейлър. Поради уникалната мобилност на тези акули, малките популации често се изолират.

"Може да има един, намиращ се в една част на рифа, а след това решава да тръгне на разходка", обяснява Нейлър. Река или друга географска преграда може да се измести достатъчно, за да откъсне малка група акули от основната популация. С течение на времето тези популации могат да станат генетично различни, тъй като техните гени мутират случайно и се адаптират отделно от другите генофондове, отбеляза Нейлър.

Един от големите въпроси, свързани с тези акули, на който учените се надяват да отговорят, е как вид с толкова малко генетично разнообразие в рамките на популациите може да създаде индивиди, които се различават толкова силно по външния си вид. Моделите на отличителните петна на еполетната акула варират в толкова широки граници, че няма два индивида, които да изглеждат напълно еднакво, и Нейлър и други учени подозират, че еполетните акули всъщност могат да променят цветовите си мотиви по свое желание.

"Не сме го доказали, но смятаме, че това се случва", заявява Нейлър.

Източник: 'Walking sharks' caught on video, astound scientists
Isobel Whitcomb , Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !