Съвети на експерти: Как да засилим имунната си система по време на епидемията

Ваня Милева Последна промяна на 11 април 2020 в 00:05 10804 1

Кредит: CC0 Public Domain

Ако имаме здрава имунна система, това може да ни предпази от инфекция и особено, докато коронавируса се разпространява по света, да я подкрепим е много добра идея.

Въпреки че няма стопроцентова гаранция за нито една мярка за защита срещу COVID-19, някои практики могат да помогнат на имунната система да стане по-силно, съобщава The New York Times .

Ето някои мерки, които може да опитате у дома.

Изграждането на силна имунна система може да започне от трапезата, твърдят здравните експерти.

Това е така, защото здравият храносмилателен тракт е важен  в борбата с инфекциите, според Orlando Health.

Възрастните трябва да ядат около пет порции продукти, като всяка от тях е приблизително с размерите на парче плод, пишат от ...  на своя уебсайт.

Лекарите препоръчват да се ядат спанак, гъби, ягоди и други храни, пълни с хранителни вещества и витамини А, С и D, според CNBC.

Заради коронавируса много рафтове в магазините останаха празни, а ресторантите не работят.

Но здравословното хранене е важно за хората в самоизолация според Световната здравна организация.

"Ограниченият достъп до пресни храни може да доведе до увеличена консумация на силно преработени храни, които са с високо съдържание на мазнини, захари и сол", казва СЗО. "Подобни промени в начина на хранене могат да имат отрицателен ефект върху имунната система."

Други съвети за подпомагане на имунната ни система

Здравият и достатъчен сън е друга стъпка към засилването на имунната система според AARP.

"Имунната ви система е като вашия компютър - има нужда от моменти на почивка, за да не прегрява", отбелязва д-р Марк Мояд (Mark Moyad) от Медицинския център на Университета в Мичиган. „Сънят рестартира системата.“

Възрастните трябва да спят поне седем часа всяка нощ според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC).

Когато сме будни, ограничаването на стреса също е важен начин за повишаване на имунната система, съобщават The New York Times и други уебсайтове.

По време на пандемията на коронавирус, CDC препоръчва на хората, които са подложени на стрес, да си почиват от новини за вируса и да говорят с хора, на които имат доверие.

Друга подкрепа на имунната система може да дойде от физическите упражнения, според AARP. Здравните експерти препоръчват да се тренира най-малко по 30 минути в пет дни от седмицата.

Въпреки че фитнес залите са затворени, за да се забави разпространението на коронавируса, и препоръките за хората да останат вкъщи, това не пречи да се тренира у дома или на открити пространства, естествено при спазване на безопасна дистанция.

Хората с компроментирана имунна система, като подложените на различни терапии срещу онкологични заболявания или трансплантация на органи, са изложени на по-висок риск да се разболеят сериозно от болестта COVID-19 според CDC.

ИзточникTrying to boost your immune system as coronavirus spreads? Here are tips from experts, МedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

11.04 2020 в 14:12

Нека се има предвид,че именно силната реакция на имунната система е причина за основните фатални усложнения при това заболяване.