
В отдалечено кътче на националния парк "Кантанхез" в Гвинея-Бисау диви шимпанзета се държат по начин, който може да се стори странен на хората: споделят опияняващи плодове с приятели и семейство. За първи път изследователи са документирали в природата шимпанзета, които многократно ядат и споделят естествено ферментирали африкански хлебни плодове, съдържащи измерими количества етанол - това, което обикновено наричаме алкохол.
Революционните кадри, заснети с активирани от движение камери, поставени от изследователи от Университета в Ексетър, показват шимпанзета, които си подават ферментирали плодове в десет отделни случая, което повдига интригуващи въпроси за еволюционните корени на човешката консумация на алкохол и традициите за социално пируване.
"За хората знаем, че пиенето на алкохол води до отделяне на допамин и ендорфини и до чувство на щастие и релаксация", коментира Анна Боуланд (Anna Bowland) от Центъра за екология и опазване на околната среда към Университета Ексетър, Корнуол. "Знаем също, че споделянето на алкохол - включително чрез традиции като пиршества - спомага за създаването и укрепването на социални връзки."
Това неочаквано откритие кара изследователите да се питат: "Възможно ли е да получат аналогични ползи?"
Изследователският екип измерва съдържанието на етанол в плодовете с помощта на преносим алкохолен анализатор по време на теренното си проучване от април до юли 2022 г. Те установяват, че 86% от взетите проби от плодове съдържат алкохол, като нивата варират от 0,01% до 0,61% ABV (алкохол по обем). Макар че тези концентрации може да изглеждат скромни в сравнение с алкохолните напитки при хората, те биха могли да нараснат значително, като се има предвид, че плодовете съставляват 60-85% от диетата на шимпанзетата.
Интересно е, че "късно узрелите" плодове - тези с по-мека външност, която се е променила от тъмнозелена към жълта с гъбеста текстура на пулпата - съдържат най-високата средна концентрация на етанол - 0,26 %. Тези по-ферментирали плодове са били споделени в половината от документираните случаи на споделяне.
Записът разкрива, че споделянето обикновено е ставало без конфликти.
В седем от десетте наблюдавани случая шимпанзетата са споделяли плодове, дори когато наблизо е имало други свободни плодове. В два документирани случая шимпанзетата заобикалят по-малко ферментиралите плодове в полза на споделянето на по-ферментиралите.
"Шимпанзетата не споделят храна непрекъснато, така че това поведение с ферментиралите плодове може да е важно", посочва изследователката. "Трябва да разберем повече за това дали те умишлено търсят етанолови плодове и как ги метаболизират, но това поведение може да е ранният еволюционен етап на "пиршеството"", отбелязва значението на това селективно споделяне д-р Кимбърли Хокингс (Kimberley Hockings), друг изследовател от Университета в Ексетър, участвал в проучването.
Изследването допълва нарастващия брой доказателства, че човешката консумация на алкохол може да има по-дълбоки еволюционни корени, отколкото се смяташе досега.
Молекулярна адаптация, която значително увеличава метаболизма на етанола, е открита при общия прародител на африканските маймуни, което предполага, че включването на ферментирали храни в диетата може да има древен произход както за хората, така и за шимпанзетата.
Освен социалните аспекти, може да има и практически причини, поради които шимпанзетата предпочитат ферментирали плодове. Когато плодовете ферментират, тяхната химическа и механична защита се разрушава, което ги прави по-лесно достъпни и намалява енергията, необходима за консумирането им. Изследователите наблюдават, че шимпанзетата използват значително повече енергия, за да се доберат до по-слабо ферментиралите плодове, което никога не е било необходимо при по-зрелите и по-ферментирали екземпляри.
Ферментацията също така повишава съдържанието на витамини в храните, което потенциално прави тези плодове ценни от хранителна гледна точка въпреки - или може би заради - съдържанието на алкохол в тях. В съчетание с относителната им рядкост и големия им размер тези предимства могат да направят ферментиралите плодове особено ценни за споделяне сред шимпанзетата.
Изследователите подчертават, че е малко вероятно шимпанзетата да изпаднат в състояние на интоксикация от консумацията на тези плодове - което очевидно би било пагубно за оцеляването им в дивата природа. Въпреки това социалният контекст на споделянето на тези специални храни може би повтаря човешката традиция на съвместно пируване.
"Ако това е така, то предполага, че човешката традиция на пируване може да има своите корени дълбоко в нашата еволюционна история", отбелязва Хокингс.
Макар че настоящите данни предоставят интересни първи наблюдения, изследователите признават, че са необходими допълнителни проучвания, за да се разбере напълно това явление. Бъдещите изследвания ще изискват дългосрочни наблюдения на индивиди с установени взаимоотношения, за да се проследят промените в храненето и социалното поведение, наред с продължаващите измервания на етанола в различни храни, консумирани от дивите човекоподобни маймуни.
Изследването, публикувано наскоро в списание Current Biology, представлява още един забележителен пример за това как нашите най-близки еволюционни роднини продължават да ни изненадват с поведение, което отразява нашето по неочакван начин. От използването на инструменти до политическите маневри, а сега вероятно и социалното пиене, шимпанзетата ни предлагат прозорец към нашето споделено еволюционно минало - и може би дори произхода на някои ясно човешки културни практики.
Справка: Wild chimpanzees share fermented fruits; Bowland, Anna C. et al.; Current Biology, Volume 35, Issue 8, R279 - R280; DOI: 10.1016/j.cub.2025.02.067
Източник: Chimps Caught Sharing Boozy Fruit Feasts; Wild Science
Още по темата

Човекът
Ферментиралите храни може да са стимулирали увеличаването на човешкия мозък

Животът
Какво е еволюционното предимство на консумацията на плодове с алкохол от животните

Животът
Приматите се въртят нарочно, за да се замаят. Може би това е първата дрога (видео)

Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
dolivo
Магнитната мистерия на Луната: Защо някои скали на Луната са силно магнитни?
dolivo
Древните араби са използвали психоактивно растение преди 2700 години
dolivo
Китай инсталира прекъсвачи в слънчеви панели, продавани на Запад
dapeev
Учени предлагат край на притеснителната сингулярност на черните дупки