Смъртта на Том Пети: Какво е спиране на сърдечната дейност?

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 октомври 2017 в 00:00 6426 0

Кредит Harmony Gerber/WireImage

Том Пети в Лос Анджелис на 25 юни 2016 г.

Музикантът Том Пети почина вчера, 2 октомври, според съобщения в новинарските сайтове.

Пети, който бе на 66, е намерен на 1 октомври в безсъзнание, без дишане и със спряла сърдечна дейност. Когато го откарват в болницата, не е регистрирана и мозъчна активност и е изключен от животоподдържащите системи, съобщава Вillboard.

Но какво означава "спиране на сърдечната дейност"?

Спирането на сърцето е различно от сърдечен удар според Американската сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA). Описва се състояние, при което сърцето внезапно спира да работи. Спирането на сърцето е неочаквано, случва се внезапно или скоро след появата на симптомите, пише Live Science.

Състоянието е причинено от неизправност на електрическата система на сърцето. Такава неизправност може да накара сърцето да започне да бие неравномерно. Един вид неравномерна сърдечна дейност, която е често срещана при сърдечен арест, се нарича камерно мъждене и се появява, когато двете долни камери на сърцето изведнъж започват да бият хаотично или не изпомпват кръв.

Смъртта настъпва в рамките на минути от спирането на сърцето. Без биене на сърцето кръвта не се изпомпва към мозъка, белите дробове и други органи в тялото. "Секунди по-късно, човекът губи съзнание и пулсът изчезва", посочва организацията AHA.

"Това, което се случва е, че веднага след като сърцето спре, мозъкът остава без кръв и спира да функционира почти мигновено", разказва д-р Сам Парния (Sam Parnia), директор на реанимация и изследвания на реанимацията в Школата по медицина в Нюйоркския университет.

Една от причините, по която лекарите разбират, че мозъкът вече не функционира е, че човекът губи всички рефлекси на мозъчния ствол, обяснява Парния. Тези рефлекси включват фарингеалния рефлекс* и рефлекс на зеницата, отбелязва лекарят. Ако "всичко това липсва, означава, че мозъкът вече неработи".

*Липса на фарингеален рефлекс: представлява отсъствие на рефлекс на фаринкса. Този рефлекс се изследва, като се дразни с шпатула задната стена на фаринкса, вследствие на което се получава съкращаване на фарингеалните мускули, пише енциклопедия Фрамар.

Състоянието може да се овладее, ако се реагира в рамките на няколко минути. На пациента трябва да се приложи кардиопулмонална реанимация (CPR), електрошокове, които да върнат нормалния ритъм на сърцето с помощта на дефибрилатор, обяснява AHA.

Сърдечният удар или инфаркт на миокарда, от друга страна, настъпва при запушване на кръвоносните съдове, което не позволява на кръвта да се връща към сърцето и сърдечният мускул умира (некротизира се). Инфарктите също могат да доведат до спиране на сърдечната дейност в зависимост от засегната част от сърдечния мускул.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !