Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Странен обект, взет от местните за "чудовище", е изхвърлен на новозеландски бряг (снимки+видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 декември 2016 в 09:00 32672 1

Голям обект, покрит със странни, подобни на червеи с човки ракообразни, бе изхвърлен на плаж в Нова Зеландия.

Местните са объркани - предположенията са от корабокрушение и произведение на изкуството до фантастична извънземна капсула на времето, пише ScienceAlert.

Но това е най-вероятно плаващо дърво, обрасло от ракообразни от подразред Lepadomorpha, които се закрепват към подводни обекти.

Мелиса Дабълдей (Melissa Doubleday) пътувала покрай брега на плажа Муриуай близо до Оукланд, когато вижда странния обект на около пет километра надолу по брега.

"Просто съм любопитна да разбера, знае ли някой какво е това?" - пита тя в една Facebook група. "Изхвърлено е на плажа Муриуай".

Предложенията включват маорско кану, чудовище, корабокрушение, произведение на изкуството, морж, кит-растафарианец или извънземна капсула на времето.

"Помислих, че е изхвърлен кит, но когато приближих, беше странно – споделя Дабълдей. – Като червеи с черупки, каквито не съм виждала по-рано".

Тези странни животни и мърдат, и наистина изглеждат страховито и малко "извънземно".

Всъщност най-вероятно това, което е развълнувало новозеландците, е огромен къс плаващо дърво с налепи от подразред Lepadomorpha. Днес науката познава повече от 300 вида тези древни животни. Най-близкият им роднина е по-известен под името морски жълъд (Balanomorpha), които се срещат и в Черно море.

Морски жълъд (Balanomorpha).

Видът, който е покрил дървото на плажа Муриуай вероятно е Lepas anatifera.

Тези ракообразни имат месесто, покрито с люспи стъбло-краче с 5 - 6 см дължина. Понякога тя може да нарасне до 70 см.


Външният вид на Lepas anatifera е наистина доста необичаен:

• Тялото им прилича на раковина, затова често ги объркат с миди.

• Има месесто, покрито с люспи стъбло с 5 - 6 см дължина. Понякога тя може да нарасне до 70 см.

• Тялото на ракообразното се намира в раковината и се държи на стъблото - краче.

• В края на дебелото краче има антени-вендузи, с които са прикрепва към основата.

Тези ракообразни са истински пътешественици, живеят почти навсякъде, във всички морета и океани. Широкото им разпространение се дължи на простата им и здрава система за придвижване, но все пак предпочитат тропически, субтропически и умерено топли води.

За своето пътешествие те използват акули, риби, раци, морски костенурки и дори техните роднини - морските жълъди, което, от своя страна, живеят и пътуват на китовете. Тези представители на ракообразните могат да плават прикрепени към пенлив поплавък, който сами си отделят. По този начин Lepadomorpha достигат до тези места, които обитават техните "кораби" - живи и неживи. И затова могат да живеят и самостоятелно, и в групи. 

Както други техни роднини се заселват по дъната на корабите и по рибарските мрежи, като по този начин създават много неудобства за рибари и моряци. Те се прикрепят, отделяйки лигаво вещество, чиито свойства са наистина феноменални, но слабо изучени. Ако се изобрети техен на аналог, може значително да подобрят материалите за лечение на зъби и кости.

Тези ракообразни се хранят с планктон, използвайки крачката си, които се поздават от отвора в горната част на варовитата черупка като мустаци. Те филтрират водата, което е много полезно за околната среда.

Странният обект напомня на сцените по плажовете на Нова Зеландия след земетресение с магнитуд 7.8, което издигна част от морското дъно с два метра нагоре, разкривайки на повърхността подводни скали покрити с миди и водорасли.

Още нещо интересно за тези представители на ракообразните - те са деликатес. Това са едни от най-скъпите морски дарове - цената им достига около 400 € за 1 кг. Наричани са "морски трюфели". Събират ги в Мароко, Португалия, Испания. В испанската провинция Галисия се провежда празникът "Фиеста де Лос Персебес", на който се приготвят Lepadomorpha.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!