Тази суперколония от 1,5 милиона пингвини остана скрита за почти 3000 години (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 декември 2018 в 14:55 9390 0

Кредит Thomas Sayre McChord, Hanumant Singh, Northeastern University, © Woods Hole Oceanographic Institution

Въздушна снимка, направена от квадрокоптер, разкрива колония пингвини Адели на остров Хероина, Дейнджър айлъндс, Антарктика.

Тази година учените обявиха невероятно откритие, докато разглеждаха петната в сателитните изображения - 1,5 милиона пингвини Адели живеят и процъфтяват на малко късче земя в Антарктида, заобиколено от коварен морски лед, наречено Дейнджър айлъндс (Опасните острови), разказва Live Science.

Оказва се, че тези неуловими морски птици са се заселили на островите и са останали там неоткрити най-малко 2800 години, според ново непубликувано изследване, представено на 11 декември на срещата на Американския геофизичен съюз (American Geophysical Union) във Вашингтон.

Всичко започва, когато група изследователи прекарва цели 10 месеца в едно панантарктическо проучване на пингвините Адели, разглеждайки всяко безоблачно сателитно изображение от южния континент.

"Смятахме, че знаем къде са всички колонии пингвини [Адели]", разказва Хедър Линч (Heather Lynch), еколог от Университета Стони Брук по време на пресконференцията.

Сателитно изображение на островите Дейнджър близо до Антарктическия полуостров, където се намира най-голямата колония пингвини Адели в Антарктика. НАСА

Островите Дейнджър не са лесни за проучване, тъй като са "почти винаги са покрити с дебел слой морски лед наоколо, което изключва редовни преброявания в тази област", обяснява Линч. По-рано неговият екип изследва един от островите, но не намира птици

Но през 2008-2009 г. екипажът на плавателния съд, преминаващ покрай островите Дейнджър, вижда пингвини на тях, а през 2014 г. изследователите откриват на сателитните изображения няколко големи, преди това неизвестни колонии пингвини.

На следващата година учените организират експедиция на островите, за да преброят пингеините - физически на земята и с дронове.

"В тази област, която е толкова малка, че дори не се появява на повечето карти на Антарктика, живеят повече пингвини Адели, отколкото в останалата част от Антарктика", коментира Линч.

И така, през март тази година екипът на Линч съобщи невероятната новина за най-голямата колония пингвини Адели. Изследователите преброяват 751.5 хиляди гнезда и изчисляват общия брой в колониите на 1.5 милиона. 

Пингвините Адели на остров Пауле, разположен близо до Антарктическия полуостров, Антарктида.

Останалите пингвини Адели на континента, техните местообитания, са засегнати от промените в климата, те постоянно намаляват през последните 40 години. Всъщност "никъде не се променя климатът по-бързо, отколкото на Антарктическия полуостров", отбелязва Линч.

Но някои от новите открития на екипа показват, че макр 1,5 милиона да изглеждат огромно количество, това не е толкова много, колкото е било преди. След първоначалните си анализи на последните сателитни изображения, екипът решава да разгледа сателитни изображения, датиращи от 1982 г.

Те установяват, че популациите на пингвините Адели вероятно достигат своя връх в края на 90-те години на миналия век и оттогава насам бавно, но стабилно намаляват", коментира Линч. Спадът "не е катастрофален", а по-скоро от порядъка на 10 до 20 процента, по-късно добавя тя.

Тъй като "Опасните острови" са почти винаги заобиколени от морски лед, те са по-защитени от риболовните кораби и други човешки интервенции в сравнение с други райони на континента, обяснява Линч. Но дори и така, най-добрата работна хипотеза е, че намаляването на популациите вероятно се дължи и на изменението на климата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !