1-ви дeĸeмвpи е Meждyнapoдният дeн нa Aнтapĸтидa

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 декември 2018 в 11:41 17312 0

Кредит Torsten Dederichs / Unsplash

Антарктика, най-южният континент и мястото на Южния полюс, е почти необитаема, покрита с лед земя.

1 декември е Денят на Антарктида, установен с подписването на Антарктическия договор (Antarctic Treaty System) от 01.12.1959, който установява ледения континент като научен резерват и забранява военната дейност, с приоритет на научно-изследователската дейност и сътрудничеството.

Споразумението е подписано от 12 държави, а страната ни го ратифицира през 1978 г.

Името Антарктида - от гръцки אנגלית - означава противоположна на Арктика. 

Площта на континента е около 14 107 000 км² , от които шелфовите ледници са 930 000 км², а островите са 75 500 km². Освен това средната височина на повърхността на Антарктида е най-голямата от всички континенти. В Антарктида е полюсът на студа, най-студеното място на Земята. Японската станция на Антрактида на 8 декември 2013 г. отчита -91,2 °C. 

В Антарктика се намират точките с най-ниска относителна влажност на въздуха, най-силния и най-продължителен вятър и най-интензивната слънчева радиация.

Климатът на най-южния континент не е благоприятен за развитието на растителността, а и само ограничен брой сухоземните гръбначни успяват да се приспособят към суровите условия. Но Антарктическата морска фауна включва пингвини, сини китове, косатки, колосални калмари, перконоги. Императорският пингвин е единственият вид, който се размножава в Антарктида през зимата, а пингвинът на Адели е най-южно гнездящият вид.

За съжаление наскоро бе пропуснат шанса за създаването на най-големия морски резерват в Антарктика, след като не успя да получи единодушна подкрепа от страна на участващите държави в преговорите, проведени неотдавна в Тасмания от Комисията за опазване на живите морски ресурси в Антарктика (CCAMLR), която се състои от 24 държави и Европейския съюз (ЕС).

Проучванията показват, че създаването на океански пространства, свободни от риболов и сондажи, ще подобри състоянието на дивата природа, ще защити биоразнообразието и ще направи екосистемите по-устойчиви на изменението на климата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !