Тийнейджър с помощта на Alexa на Amazon спаси дете от маймуни, нахлули в дома им (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 10 април 2024 в 00:00 2754 0

Макаците могат да станат агресивни, когато привикнат с хората.

Кредит Flickr

Макаците могат да станат агресивни, когато привикнат с хората.

Индийски тийнейджър използва Alexa, инструментът за изкуствен интелект (AI) на Amazon, за да отблъсне маймуни и да спаси живота на малко дете.

Alexa на Amazon се използва срещу атака на маймуни

Това ужасно събитие се е случило в град Басти в щата Утар Прадеш в Индия, когато маймуни са нахлули в дома на децата, докато 13-годишната Никита си е играела с 15-месечната си племенница.

Маймуните започнали да разбиват кухнята на дома. Те разхвърляли прибори и храна, а двете момичета били ужасени и уплашени.

Никита решава да пропъди маймуните като инструктира домашната Alexa на Amazon да възпроизвежда звуци от кучешки лай с надеждата да прогони нападателите. Когато маймуните чули кучешкия лай, те бързо напуснали дома. Местните власти похвалили тийнейджърката за нейната находчивост.

Случаят в Утар Прадеш в Индия. Тинейджърката спасява племеничката си. Alexa е върху хладилника. Кредит: NDTV

Точният вид на маймуните нападатели не е идентифициран. Но вероятно приматите може да са били лангури или макаци, които са често срещани в Индия.

Маймунските атаки

Има няколко причини, поради които маймуните нападат. Една конкретна причина е териториалността. Мъжките стават особено агресивни, когато възприемат нещо като заплаха за тяхното потомство или територия.

Маймуните също могат да изтълкуват погрешно действията или жестовете на хората, възприемайки ги като заплаха. Това може да ги подтикне да реагират агресивно или защитно. Освен това целенасочените провокации, като хвърляне на предмети или дразнене, също могат да предизвикат агресивни реакции от животните.

Една от причините за маймунските атаки е прекомерното привикване. Кредит: Wikimedia Commons

Въпреки това, една от основните причини зад атаките на маймуните всъщност е храната. Трейси Маккини (Tracie McKinney), старши преподавател по биологична антропология от Университета на Южен Уелс, обяснява, че независимо от местоположението или вида, огромен фактор за нападенията и ухапванията от маймуни е прекомерното привикване.

Маккини обяснява, че когато животните вече не се страхуват от хората и в крайна сметка се превърнат в неудобство, това показва, че те са привикнали с нас прекалено много. В почти всички случаи на прекомерно привикване основният фактор всъщност е човешката храна. Храната, консумирана от хората, обикновено е неустоима за дивите животни. Такава храна е лесна за храносмилане, богата на хранителни вещества и може да бъде намерена в раници без надзор, кофи за боклук или директно сред хората.

Вероятно маймуните са нахлули, за да търсят храна, след като са научили, че могат да намерят вкусни неща в човешките къщи. Ако малкото дете е било само с маймуните, можело да се случи сериозен инцидент.

През последните години в Индия е имало няколко съобщения за нападения на маймуни. Съобщава се, че тези примати са нападали хора и дори са убивали малки деца.

В края на 2023 г. 10-годишно момче в крайна сметка умира поради тежки наранявания, причинени от агресивна маймунска атака. Освен това през 2022 г. четиримесечно бебе също умира, след като е хвърлено от маймуни от покрив.

Семейство, нападнато от маймуни в Тайланд (бащата ги спасява)

ИзточникMonkey Attack Defense: Teenager Uses Amazon's Alexa To Save Toddler From Monkeys That Broke Into Family Home, Kendra Stacy, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !