Учени имат нова теория за символиката на древните едри женски фигурки

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 декември 2020 в 00:56 8012 0

Кредит Richard J. Johnson, Miguel A. Lanaspa, John W. Fox/Obesity 2020

Фигури на Венера от Европа и степите на Русия 38 000 до 14 000 г. пр.н.е. (A) Венера от Долни Вестониче, Чехия, 26 000 г. пр.н.е (B) Венера от Савиняно, Италия 24 000‐23 000 пр.н.е. (C) Венера от Зараяск, Русия 19 000 пр.н.е.. (D) Венера от Абри Пато, Франция 21,000 пр.н.е. Снимки от Wikipedia.

Един от най-ранните образци на изкуството в света, загадъчните фигурки на Венера, създадени преди около 30 000 години, интригуват и озадачават учените от близо два века. Сега изследовател от Университета в Колорадо вярва, че е събрал достатъчно доказателства, за да разгадае тайната зад тези любопитни фигури. Изследването е публикувано в списание Obesity.

Ръчно създадените изображения на затлъстели или бременни жени, които се появяват в повечето книги по история на изкуството, отдавна се разглеждат като символи на плодородието или красотата. Но според д-р Ричард Джонсън (Richard Johnson), водещ автор на изследването, ключът към разбирането на статуите е в климатичните промени и диетата.

„Едни от най-ранните форми на изкуство в света са тези мистериозни фигурки на жени с наднормено тегло от времето на ловците - събирачи в Европа от ледниковия период, където изобщо не бихте очаквали да видите затлъстяване“, обяснява Джонсън, професор в медицинския факултет на Университета в Колорадо. "Ние показваме, че тези фигурки корелират с времената на екстремен хранителен стрес."

Ранните съвременни хора са навлезли в Европа по време на затопляне преди около 48 000 години. Известни като ауриняци, те ловуват северни елени, коне и мамути с копия с костни върхове. През лятото се хранят с плодове, риба, ядки и растения. Но тогава, както и сега, климатът не остава статичен.

С падането на температурите ледените покривки завземат все по-големи площи и настават трудни времена. През най-студените месеци температурите спадат до 10-15 градуса по Целзий. Някои групи от ловци - събирачи изчезват, други се преместват на юг, някои търсят убежище в горите. 

По време на тези отчаяни времена се появяват затлъстелите фигурки. Те са с дължина между 6 и 16 сантиметра и са изработени от камък, слонова кост, рог или понякога глина. Някои са пробити и носени като амулети.

Джонсън и неговите колеги, професорът по антропология д-р Джон Фокс (John Fox) от Американския университет в Шарджа в Обединените арабски емирства и доцентът по медицина д-р Мигел Ланаспа-Гарсия (Miguel Lanaspa-Garcia) от медицинския факултет на Университета на Колорадо, измерват съотношенията на талията към ханша и на талията към раменете на статуите. Те откриват, че по-затлъстелите фигурки са открити по-близо до ледници. Учените смятат, че фигурките представляват идеализиран тип тяло за тези трудни условия на живот.

„Предполагаме, че те представляват идеалните телесни размери на младите жени и особено онези, живели близо до ледници“, разказва Джонсън, който освен че е лекар, има и бакалавърска степен по антропология. "Установихме, че пропорциите на размера на тялото са най-високи, когато ледниците са напредвали, докато затлъстяването намалява, когато климатът се е затоплил и ледниците са се оттегляли."

Според изследователите затлъстяването се е превърнало в желано състояние. Затлъстялата жена по време на недостиг на храна може да износи дете през бременността по-добре от страдащата от недохранване. Така че фигурките може да са били носили духовен смисъл - фетиш или някакъв магически чар, който би могъл да защити жената по време на бременност, раждане и кърмене.

Много от фигурките са износени, което показва, че са наследствени вещи, предавани от майка на дъщеря през поколенията. Жените, които навлизат в пубертета или в ранните етапи на бременността, може да са ги получили с надеждата да придобият желаната телесна маса, за да осигурят успешно раждане.

"Повишените мазнини биха осигурили източник на енергия по време на бременността до отбиването на бебето и също така необходимата изолация", казват авторите.

Насърчаването на затлъстяването според Джонсън гарантира, че групата ще оцелее още едно поколение в тези най-несигурни климатичните условия.

"Фигурките се появяват като идеологически инструмент, който помага да се подобри плодовитостта и оцеляването на майката и новородените", разказва Джонсън. "Естетиката на изкуството по този начин има съществена функция за подчертаване на здравето и оцеляването, за да се отговори на все по-суровите климатични условия."

Успехът на екипа в събирането на доказателства в подкрепа на тази теория идва от прилагането на измервания и медицинската наука към археологическите данни и поведенческите модели на антропологията.

„Този вид интердисциплинарни подходи набират скорост в науките и носят големи обещания“, смята Джонсън. „Нашият екип има предвид и други теми от изкуството и миграцията от ледниковия период за своите изследователски цели.“

Източник: EurekAlert - CU Anschutz researcher offers new theory on `Venus' figurines

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !