Учени използват изкуствен интелект, за да преведат бебешкия плач

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 юни 2019 в 00:34 6978 0

Снимка: pixabay

Бебетата плачат поради много различни причини. Понякога плачът е израз на болка или неразположение, но може да се случи и защото детето е гладно или раздразнено например.

Учени от Университета на Северен Илинойс разработват нов метод за използването на изкуствен интелект, който да различи двата типа звуци. Така не само родителите ще разбират по-лесно каква е причината за плача, но и болестите при бебетата ще бъдат откривани по-бързо.

В изследване, публикувано в списанието IEEE/CAA Journal of Automatica Sinica, учените описват в детайли създаването на алгоритъма, базиран на технология за автоматично разпознаване на речта, който може да различи "нормален" от "анормален" плач, като вторият често е причинен от здравословен проблем. 

Данните за машинното обучение са събрани от 26 деца в болнично отделение за интензивни грижи на новородени. След това учените молят опитни специалисти по здравни грижи да оценят най-вероятната причина за плача - глад, пелена, внимание, сънливост или дискомфорт, като първите четири са приети за "нормални", а петата - "анормална".

Търсейки сходни модели в звуците, които различните бебета издават, учените създават алгоритъм на изкуствен интелект, който може да слуша всяко бебе, а не едно конкретно, и да определи най-вероятната причина за плача. 

Надеждата на учените е, че този метод може да даде на новите родители или специалисти по здравни грижи, същото усещане за бебешкия плач, каквото имат опитните експерти и така да разбират по-лесно кога бебето наистина има проблем.

Източник: Futurism - RESEARCHERS BUILT AN AI THAT TRANSLATES BABIES’ CRIES

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !